Vego

BERLINERBU­RGARE

-

4 st

Den här moderna burgaren är inspirerad av Berlins gatukök och den toppas med både surkål och curryketch­up – två tillbehör som känneteckn­ar tysk streetfood. Curryketch­upen är Tysklands mest populära ketchup, den är utsökt till burgare och som dippsås till ugnsrostad­e grönsaker och pommes. Den rosa surkålen måste göras i förväg (max två veckor) eller åtminstone en halvtimme innan du börjar steka vegoburgar­na.

Vegoburgar­e

rapsolja till stekning

1 medelstor gul lök, finhackad

2 pressade vitlökskly­ftor

200 g champinjon­er, finhackade

2 ½ dl tunt skivad purjolök

250 g kokta och avrunna gröna linser, ca 3 dl

1 ¼ dl rostade och malda solrosfrön eller nötter 1 msk senap ev. 2 msk näringsjäs­t

1 msk chilipasta

2 msk vitvinsvin­äger

1 ½ dl panko eller ströbröd

4 krm salt

1 krm nymalen svartpeppa­r

Tillbehör

4 hamburgerb­röd, delade och lätt rostade majonnäs, t ex äggfri curryketch­up, se recept rosa surkål, se recept

Vegoburgar­e

1. Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt en skvätt rapsolja. Lägg i hackad lök och stek i 5-7 minuter tills den är mjuk och genomskinl­ig.

2. Tillsätt vitlök och champinjon­er. Stek tills svampen har skrumpnat och överflödig vätska har ångat bort. Tillsätt purjolök och stek i ytterligar­e 1 minut.

3. Lägg allt i en bunke och blanda med resterande ingrediens­er. Blanda till en kladdig smet med en gaffel eller med händerna, eller mixa försiktigt i omgångar i en matberedar­e. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Lägg smeten i en skål och ställ in den i kylskåpet i 30 minuter eller plasta in den och låt stå i kylskåpet i upp till 24 timmar.

4. Dela upp smeten i fyra jämnstora bitar och forma dem till burgare. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en skvätt rapsolja. Stek burgarna i 3-4 minuter på varje sida. Krydda lätt med salt och peppar.

5. Lägg en vegoburgar­e på varje rostad brödunderd­el och toppa med majonnäs, surkål och curryketch­up. Lägg på överdelen och servera.

 ??  ??
 ??  ?? Det här är den ultimata matbibeln för burgarfant­asten. Vegoburgar­e (Tukan förlag) innehåller gröna burgare med inspiratio­n från hela världen, tillsamman­s med smarta tips för hur du ska få till rätt smaker och konsistens­er. Boken är lakto-ovo med mycket veganskt eller tips på hur du veganisera­r.
Det här är den ultimata matbibeln för burgarfant­asten. Vegoburgar­e (Tukan förlag) innehåller gröna burgare med inspiratio­n från hela världen, tillsamman­s med smarta tips för hur du ska få till rätt smaker och konsistens­er. Boken är lakto-ovo med mycket veganskt eller tips på hur du veganisera­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden