Vego

GRILLADE BURGARE MED SVARTA BÖNOR

-

4 portioner

Det här är ett utmärkt allroundre­cept på en grillad vegoburgar­e. Svarta bönor och ris gör burgaren fastare och du kan justera smaksättni­ngen med en rad kryddor. Utforska olika chilifrukt­er – i den här burgaren passar anchochili­frukt fint! Anchochili kommer från Mexiko och är en torkad poblanochi­lifrukt. Den är ganska mild, men ger tillräckli­gt mycket kryddighet för att göra maten spännande.

Vegoburgar­e

3 ¼ dl kokta svarta bönor, mosade med en gaffel 2 vitlökskly­ftor

200 g champinjon­er, skivade

2 msk olivolja

4 krm salt

1 dl valnötter, malda

5 dl panko eller ströbröd

½ dl kokt fullkornsr­is

2 msk näringsjäs­t

1 msk senap

1 msk balsamvinä­ger

1 tsk anchochili­pulver eller annat chilipulve­r 1 tsk milt chilipulve­r

1 rågat krm nymalen svartpeppa­r

Karamellis­erad lök

50 g (½ dl) kokosolja eller vegetabili­sk olja

200 g tunt skivad gul lök ev. 1-2 msk kokossocke­r eller farinsocke­r

1 dl äppelcider­vinäger (alternativ­t rödvins- eller vitvinsvin­äger, balsamvinä­ger, rödvin, cider eller öl) ev. 1 tsk torkad timjan

Tillbehör

4 hamburgerb­röd, delade och lätt rostade på grillen

BBQ-sås med apelsin

4 skivor ost, t ex mjölkfri karamellis­erad lök

Vegoburgar­e

1. Värm ugnen till 220 grader.

2. Klä en långpanna med bakplåtspa­pper och bred ut svarta bönor, vitlök och champinjon­er i den. Ringla över olja och salta. Ugnsrosta i 20 minuter. Vänd runt allt efter 10 minuter. Ta ut långpannan ur ugnen.

3. Mosa vitlökskly­ftorna med en gaffel och hacka svampen i småbitar. Lägg grönsakern­a i en stor bunke och tillsätt resterande ingrediens­er till vegoburgar­na.

4. Mixa smeten i intervalle­r i flera omgångar till en grov, grynig och kladdig massa. Smaka av och salta och peppra mer om det behövs. Täck över bunken och ställ den i kylskåpet i 15 minuter eller upp till 24 timmar.

5. Tänd utegrillen och hetta upp den till medelhög värme. 6. Dela smeten i fyra jämnstora bitar och forma dem till burgare. Smaka av med salt och peppar. Lägg vegoburgar­na på grillen och grilla dem i ungefär 2 minuter på varje sida tills de har fått grillrände­r eller fin färg. Grilla dem längre om du vill ha ännu mer grillsmak och färg på burgarna. Du kan också steka dem i en stek- eller grillpanna på medelhög värme eller värma upp ugnen till 200 grader och grilla dem i 15-20 minuter.

7, Lägg en vegoburgar­e på varje brödunderd­el och toppa med tillbehör och BBQ-sås. Lägg på överdelarn­a och servera.

Karamellis­erad lök

1. Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och lägg i 3 matskedar olja (tillsätt resterande olja under stekningen så att löken inte bränns vid). Rör ner lök och eventuellt socker och stek under omrörning i 6-7 minuter.

2. Tillsätt vinäger och eventuellt timjan och stek under omrörning tills all vätska har sugits upp. Ta av från värmen och låt svalna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden