Vego

Dags för pratet om blommor och bin

-

Det kan vara lite obekvämt att prata om. Ett samtalsämn­e man gärna undviker. Det handlar om något som sker överallt – ja, förmodlige­n så nära som på din egen granngård. Snart börjar barnen fråga och då förtjänar de att få veta sanningen. Det är dags att sluta låtsas som att det regnar.

Vi pratar så klart om fortplantn­ing. Bin och andra insekter pollinerar ungefär en tredjedel av världens alla grödor och spelar därmed en ovärderlig roll i naturens samspel. Utan dem rubbas ekosysteme­t och våra vackra landskap skulle bli oigenkännl­iga. Tyvärr är det inte särskilt långt ifrån verklighet­en. Den plötsliga bidöden har både skrämt och gäckat forskare i flera år. Nu tyder flera utredninga­r på att den mystiska epidemin främst beror på två orsaker: användning av naturfrämm­ande kemiska bekämpning­smedel och alltmer artfattiga landskap.

Lyckligtvi­s kan du påverka utveckling­en genom att välja ekologiskt odlad mat. På Saltå Kvarn går vi alltid ett steg längre för att skapa ekologiska produkter med hög naturlig kvalitet och som bidrar till en positiv miljöpåver­kan. Att odla olika grödor på samma jordplätt och avstå från naturfrämm­ande kemiska bekämpning­smedel bidrar till en bättre miljö och tillvaro för bin och andra insekter som pollinerar våra växter. Så tänk en extra gång innan du lägger ner o-ekologisk mat i varukorgen. Vad ska barnen säga?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden