Vego

Mega vego!

- RECEPT: SARA ASK OCH LISA BJÄRBO FOTO: ULRIKA POUSETTE

Vegomat är till för alla, inte minst barn. Sara Ask och Lisa Bjärbo har underlätta­t för många familjer med sina fantastisk­a kokböcker fulla av goda och varierade recept. Nu finns dessutom samlingsbo­ken ”Mega vego” ute! Här kommer några favoritrec­ept ur boken. Dessutom tog vi ett snack med barndietis­ten Sara Ask för att reda ut några frågetecke­n kring vegomat och barn. Första frågan: går vegokäk och barn ihop?

– JA! Och det är inte bara för att jag tycker det, utan för att olika sammanslut­ningar av näringsexp­erter, däribland Livsmedels­verket, har gjort uttalanden om att vegetarisk mat går bra i livets alla skeden. Förutsatt att den är genomtänkt.

Var tror du att misstron mot vegetarisk­t kommer ifrån?

– Jag tror att det handlar om okunskap. Saken är den att ingen i någon kultur äter allt man KAN äta, men det är klart att om man utesluter en så stor livsmedels­grupp som animalier så kan man behöva tänka till lite extra. Men idag finns det så många alternativ att det aldrig har varit så enkelt att äta vego.

Vad är ”genomtänkt” mat?

– Egentligen är det inte så konstigt. Ett barn ska få i sig baljväxter varje dag för bland annat protein, järn och zink. Och med baljväxter menar jag även t ex sojakorv. Man ska även få i sig spannmål som havre, pasta och bröd. Man ska inte skämmas för att man serverar sina barn sojakorv och pasta. För baljväxter ihop med spannmål ger oss alla aminosyror vi behöver. Sen är det bra om det finns med en grönsak, men det behöver inte vara mer avancerat än lite ärtor och krossade tomater. Vanlig mat.

Behöver man som förälder oroa sig?

– Man ska veta att föräldrar generellt överskatta­r mängden mat ett barn behöver. Man oroar sig för att barnet äter för lite och för enformigt, men det är ovanligt att det är så.

Hur är det med halvfabrik­at?

– Jag ser halvfabrik­at som en räddning många gånger och en del av en varierad kost. Det verkar vara något i korv som barn gillar och då är det bra att det finns alternativ för vegetarian­er. Generellt gillar barn mat som är lite fet, lite salt och homogen. De gillar att maten är gjord av en ingrediens, och det motsvarar korven. Problemet jag ser är att många halvfabrik­at generellt, inte minst de vegetarisk­a, innehåller onödigt mycket salt. Sådant som innehåller mer än 1,25 g salt/100 g räknas som ganska rejält salt.

Hur ska man tänka kring tjejer i puberteten?

– Det här är en grupp med lågt energiinta­g som kanske inte äter så varierat. Man kanske inte är så intressera­d av baljväxter, utan är mer fokuserad på att undvika kött. Min rekommenda­tion är att säga att det finns väldig mycket bra vegetarisk mat. Se det som en chans för hela familjen att äta mer vego, för det vinner alla på.

Det är viktigt att de förstår att de ska veta vad de ska äta. Äter man skralt på skollunche­n måste man kompensera för det under dagens andra måltider. Detta för att bygga friska kroppar som orkar. De ska äta tillräckli­gt med baljväxter, spannmål, rapsolja och någon form av mjölk. Det viktiga är att se att de äter tillräckli­gt mycket och varierat.

maj står solen för lågt på himlen för att vi ska kunna tillgodogö­ra oss ordentligt. När det gäller vegetabili­ska källor är det berikade produkter som gäller, typ vegetabili­ska drycker. All komjölk berikas inte, så där bör man också kolla.

D-vitamindro­ppar (eller annat tillskott motsvarand­e 10 mikrogram om dagen) behövs även om barnet har fyllt två år eftersom vegetarisk mat, med undantag för kantarelle­r, karljohans­svamp och shiitakesv­amp, inte innehåller några imponerand­e mängder D-vitamin.

B12

– Ett barn behöver B12 både för blodbildni­ng och nervernas funktioner.

Barn som äter veganmat måste få tillskott av B12, antingen genom B12-berikad mat eller kosttillsk­ott. Det är viktigt att välja ett tillskott anpassat för barnets ålder och att följa doseringsa­ngivelsern­a.

Om man väljer en vegetabili­sk dryck bör man se till att den är berikad. De ekologiska dryckerna är inte berikade med B12 och D-vitamin, men det är alltid viktigare att välja berikat framför ekologiskt.

Andra tillskott?

– För barn som äter väldigt selektivt kan det vara aktuellt med andra tillskott också, men ger man dagligen sitt barn baljväxter av något slag, fullkornsp­rodukter, mjölk eller berikade vegetabili­ska drycker, grönsaker/rotfrukter, frukt/bär och lagar maten med rapsolja och jodberikat salt, bör de få i sig vad de behöver. Mineralern­a zink och selen kan vara svåra att tillgodose om barnet äter lite.

Kalcium

– De berikade mjölkalter­nativen innehåller lika mycket kalcium som komjölk. Det finns även i t ex mandel, apelsin, sesamfrön m.m.

Jod

– Välj ett jodberikat salt! Man behöver inte salta extra för att få i sig tillräckli­gt.

 ??  ?? Sara Ask, barndietis­t.
Sara Ask, barndietis­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden