Vego

SARA S KOM

-

Protein

– Barn som äter blandkost i Norden får i sig 2-3 gånger så mycket protein som de egentligen behöver, så det finns marginal. Proteinbri­st är farligt, men väldigt ovanligt. Man bör känna igen att det finns mycket protein i baljväxter, men även i spannmål. Riktlinjen för barn är runt 1 g protein/kg kroppsvikt – förutsatt att barnet väger så mycket som det ska.

Järn

– Jag är ganska cool med protein, men inte lika cool när det kommer till järn. Barn, även bebisar, har ett rekommende­rat dagligt intag av järn som är nästan lika högt som en vuxens. Ett barns mat måste alltså vara rikare på järn. Järn hittar man bland annat i baljväxter, havregryn, torkad frukt, soja, gröna bladgrönsa­ker, nötter och fröer. Järn i vegetabili­er är svårare för kroppen att ta upp, men det kan underlätta att ha något C-vitaminrik­t till, typ frukt till efterrätt.

Zink

– Där du hittar järn hittar du oftast zink och även här underlätta­r C-vitamin upptaget.

Omega 3

– Omega 3 behövs för hjärnans funktioner, så det är viktigt. Men det allra enklaste, oavsett vilken mat man lagar, är att använda rapsolja i matlagning­en. Rapsolja till skillnad från olivolja ger en del omega 3. Även algolja är ett tips.

D-vitamin

– Solen är bästa källan, men från september till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden