Vego

Drömmen om god mat

- Mattias Kristianss­on, Chefredakt­ör VEGO

Jag fick frågan: ”När blev du intressera­d av matlagning?” och körde något diffust ”Sen så länge jag kan minnas”. Men efter intervjun kände jag hur blåst det lät. Många som tänker tillbaka på sitt liv kan nämna viktiga tillfällen med datum och klockslag… medan jag minns vad jag åt. Så mat har alltid varit ett viktigt kugghjul runt vilket hela jag roterar.

IBLAND HÖR JAG andra kockar och matkreatör­er prata om varma minnen från köket med föräldrar och mor- och farföräldr­ar. Skratt, nyfikenhet, sökandet efter nya smaker och konsistens­er, jordiga grönsaker i säsong, solvarma bär… Jag bara stirrar och tänker: Mina matminnen från uppväxten är en gratäng med fiskpinnar, omelett med rester från kylskåpet och fryst kebabpizza. Länge har jag sagt att det var därför jag blev matintress­erad, för att jag visste att det måste finnas mer än det här. Jag blev fullkomlig­t fängslad av tv-kockar som Tina Nordström, Nigella, Jamie Oliver, ”Två tjocka tanter”, Lisa Förare Winbladh och andra matglada. Men jag brydde mig egentligen inte om havskräfto­r med beurre blanc, utan om allt det andra som maten gav. Det var glädje, förhöjd livskvalit­et och umgänge. Det var som en lek där målet var att krydda inte bara maten utan livet. Maten var ett enkelt sätt att göra just det, för även när jag bodde på 29 kvadrat i Hässelby kunde jag få det att kännas lite glammigt bara genom att lägga ner extra kärlek på middagen. Även om det var jag som hade lagat den så fick jag tillbaka så mycket mer. Och sen umgänge, som fortfarand­e är något av det finaste med mat… att det kan föra folk närmare varandra. Vi hade sällan gemensamma middagar med familjen samlad och ekande skratt mellan tuggorna. Men förra helgen hade jag en middag med ett gäng vänner och jag minns att jag tänkte: ”Det var det här jag menade!” Vi skrattade, skämtade, berättade opassande historier och lärde känna nya människor — och ingen annan tänkte på att maten var en del av hela upplevelse­n. Det är så jag tycker att mat gör sig bäst, som en viktig spelare i bakgrunden som gör något för hela föreställn­ingen. Och det är först när man är utan den som man förstår hur viktig den är.

GÅ GÄRNA TILLBAKA i ditt liv och fundera på när du först började gilla mat. Försök gå förbi dina första uppslag och leta djupare, det är en övning som kommer att få dig att uppskatta mat och dess styrka så mycket mer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden