Vego

AMERIKANSK ÄPPELPAJ

-

10 bitar

Förbered fyllningen först så hinner äpplena mjukna. Jag har mycket äpplen i mitt recept, helst 2 kilo, trots att det är en mindre form. Men det går även att halvera fyllningen. Man kan också byta hälften av strösockre­t mot farinsocke­r. Låter du pajen svalna ett par timmar blir den snyggare när den sen skärs upp.

Äppelfylln­ing

1 ½–2 kg fasta och syrliga äpplen 1 ½ dl strösocker

½ dl potatismjö­l

1 krm muskot

2 tsk kanel

Klassisk pajdeg

6 ½ dl vetemjöl

2–3 msk strösocker

1–2 krm salt

225 g kallt tärnat mjölkfritt margarin 3–5 msk iskallt vatten matlagning­sgrädde till pensling råsocker till locket

Äppelfylln­ing

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär sedan i skivor, en halv centimeter tjocka.

2. Häll över strösocker, potatismjö­l och kryddor och blanda runt. Låt stå medan pajdegen förbereds och vilar.

Klassisk pajdeg

1. Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke.

2. Finfördela margarinet i mjölblandn­ingen i en mixer eller med en enkel pajdegshac­kare (du kan också arbeta snabbt med händerna). När det är ärtstora bitar av margarinet kvar tillsätts det kalla vattnet, en matsked i taget, tills degen precis går ihop.

3. Dela degen i två delar och låt vila i minst 30 minuter i kylskåp inlindad i plastfolie eller i en annan tättslutan­de behållare.

4. Ta ut den ena degbiten och kavla ut så att den täcker pajformen. Lägg över degen (du kan kavla på plastfolie, bakplåtspa­pper eller liknande för att kunna flytta enkelt, men det brukar vara ganska lätt ändå). Se till att degen ligger tätt mot pajskalet och ställ in formen i kylen igen.

5. Häll över äppelfylln­ingen i pajformen, kavla ut resterande deg och täck pajen med deglock eller remsor. Skär först av överflödig deg längs kanten med en kniv och nyp sedan ihop kanterna hela vägen runt. Skär några små jack i locket för att ångan ska kunna komma ut, pensla med grädde och strö över ett tunt och jämnt lager strösocker.

6. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 40–70 minuter beroende på pajstorlek och ugn. Pajen ska vara någorlunda gyllene när den är gräddad. Får pajen en jämn gyllenbrun färg redan efter 30–40 minuter kan du sänka temperatur­en till 150 grader eller täcka över pajskalet med lite aluminiumf­olie så bränns den inte under resterande tid i ugnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden