Vego

TIGERKAKA

-

10 bitar

I Sverige heter denna kaka just tigerkaka men utomlands kallas den istället zebrakaka eller marmorkaka, vilket också är fantastisk­t fina namn.

140 g mjölkfritt margarin 1 apelsin, rivet skal

4 ½ dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsock­er

1 nypa salt

3 dl strösocker

1 ½ dl aquafaba

¾ dl vatten

2 msk kakao

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smöra och bröa en sockerkaks­form eller limpform på omkring 2 liter.

3. Smält margarinet och riv ner apelsinska­let i margarinet.

4. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsock­er och salt i en bunke.

5. Vispa upp strösocker och aquafaba tills det blir vitt och pösigt. Rör ner vetemjölsb­landningen och vattnet försiktigt och när det är inkorporer­at vänds det smälta margarinet in i tre omgångar.

6. Ta bort en tredjedel av smeten och tillsätt kakao. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporer­as i smeten.

7. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.

En coffee cake har tre lager: en sockerkaka, en smuldeg och ett nötlager. Blåbärs-coffe cake gör du genom att blanda ner 2 deciliter blåbär i smeten istället för nötlagret och krydda smeten med citronskal från en citron.

Nötlager

100 g rostade valnötter 2 msk strösocker

½ tsk kanel

Smuldeg

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

½ dl strösocker

1 nypa salt

75 g mjölkfritt margarin, tärnat

Sockerkaks­smet

100 g mjölkfritt margarin 4 ½ dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 tsk vaniljesse­ns 1 nypa salt

3 dl strösocker

1 dl aquafaba

1 ½ dl yoghurt eller mjölk, t ex

soja- eller havrebaser­ad

Nötlager

1. Värm ugnen till l75 grader.

2. Olja och mjöla en rund form på 25 centimeter eller en form på

20 x 30 centimeter.

3. Börja med att rosta nötterna om de är orostade. Sprid ut nötterna på en plåt och rosta lätt i 5–10 minuter i mitten av ugnen på l75 grader. Vakta nötterna noga då de lätt bränns i ugnen. Låt nötterna svalna och mixa dem med sockret och kanelen tills det inte återstår några stora bitar.

Smuldeg

Blanda ihop de torra ingrediens­erna till smuldegen och tärna ner margarinet. Nyp ihop ingrediens­erna tills smuldegen blir en fast deg med lite smulor kvar.

Sockerkaks­smet

1. Häll ner vetemjöl och bakpulver i bunken till köksassist­enten eller i en mixer. Tärna ner margarinet och vispa eller mixa tills margarinet fördelats till små bitar i ärtstorlek.

2. Häll ner salt, strösocker och vispa någon minut ytterligar­e, tills fettet är finfördela­t.

3. Vispa ner vaniljesse­nsen, aquafaba och yoghurt eller mjölk och vispa eller mixa ordentligt så att smeten blir väl blandad. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporer­as i smeten.

4. Häll upp hälften av smeten i formen och bred ut den jämnt.

Häll ut nötlagret över hela bottnen och fördela resten av kaksmeten i formen. Fördela nu bitar av smuldegen jämnt över smeten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30–35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden