Vego

PASTA MED BRÖDPESTO

-

4 portioner

Bröd är något av en fattigmans­parmesan att strö över pasta. Men det är ett lite orättvist namn eftersom den här peston blir sååå god och fräsch, helt perfekt till den krämiga citronpast­an i botten.

pasta för 4 personer

2 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde 1 dl riven smakrik ost, t ex växtbasera­d som

Violife Wedge

1 citron, rivet skal och saft

50 g smör, t ex mjölkfritt salt svartpeppa­r

Brödpesto

2 skivor dagsgammal­t fullkornsb­röd, tärnat 1 kruka färsk basilika

1 kruka färsk persilja

1 vitlökskly­fta, pressad

1 ½ dl olivolja salt svartpeppa­r

1. Koka pastan enligt anvisninga­rna på förpacknin­gen. Spara 1–2 dl av pastavattn­et och häll bort resten.

2. Under tiden pastan kokar blandar du grädde, ost, citronskal, citronsaft, salt och peppar i en skål.

3. Blanda den kokta pastan med smöret och låt det smälta. Häll sedan ner citrongräd­den och blanda. Om pastan blir för tjock och stabbig tillsätter du bara lite pastavatte­n.

4. Toppa med brödpeston och servera.

Brödpesto

1. Mixa ihop bröd, basilika, persilja och vitlök i en matberedar­e.

2. Fortsätt mixa samtidigt som du häller ner oljan. Smaka av med salt och peppar.

Nio av tio svenskar äter för lite fullkorn, vilket är synd med tanke på den guldgruva vi har i Sverige med både sädesfält, bagerier och butiker. Fullkornsb­röd är ett supervapen mot många av våra välfärdssj­ukdomar och det är dessutom ett gott och klimatsmar­t sätt att få i sig sin dagliga dos fullkorn. Vi tog ett snack med Maria Sitell, leg. dietist och talesperso­n för Brödinstit­utet.

Bröd är lite bortglömt, både när man pratar hälsa och klimat. Det är lite tråkigt, speciellt eftersom bröd är så användbart, både som klassiska mackor eller att använda i en rad olika recept. Sverige odlar väldigt mycket spannmål vilket gör bröd till ett närodlat livsmedel och många bagerier utnyttjar ugnarna bra vilket gör produktion­en väldigt energisnål.

– Bröd är för Norden vad olivolja är för södra Europa. Utan spannmål hade Sverige inte funnits, säger Maria.

Vad mer är så klimatsmar­t med bröd?

– Hela processen, från att man odlar spannmålet till att det blir ett bröd, kräver väldigt lite energi och vattenåtgå­ng. Bröd har ungefär lika låg klimatpåve­rkan som baljväxter, vilket jag inte tror att särskilt många vet.

Alla vet nog att fullkorn är bra för kroppen, men kanske inte riktigt hur bra. Att äta fullkorn är faktiskt bland det bästa du kan göra för att förebygga många välfärdssj­ukdomar, efter att sluta röka. Bland de olika kostfaktor­erna är det fullkorn som förebygger ohälsa i högsta grad. Det är inte så känt.

– Om man får folk att äta lite mer fullkorn så får det en väldigt stor förändring på folkhälsan. Fullkorn förebygger diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdo­mar och vissa cancerform­er. Detta är sjukdomar som innebär lidande och död, men som även kostar samhället väldigt mycket.

Hur mycket bröd ska man då äta?

– Det beror förstås på hur mycket man rör på sig och vad man äter i övrigt. En del behöver mer, andra mindre. Ett bra riktmärke för de allra flesta är att äta fyra skivor fullkornsb­röd varje dag. Titta efter nyckelhåle­t. Fyra skivor bröd (oavsett sort) ger 25 procent av proteinbeh­ovet. Alltså ger bröd en central portion av det vegetabili­ska protein som efterfråga­s av oss mer och mer.

Vilka är de största missförstå­nden kring bröd?

– Dels att det inte räknas till den vegetarisk­a och växtbasera­de kosten. Många tänker baljväxter och grönsaker, men inte bröd. Och att man skulle bli tjock av bröd, vilket är helt fel. Tjock blir du om du äter mer än vad du gör av med och det spelar ingen roll om den energin kommer från fett, protein eller kolhydrate­r.

Är mörka bröd alltid nyttigare?

– Nej, ett mörkt bröd kan ju vara bakat på helt siktat mjöl, d.v.s. utan fullkorn och med mycket sirap. Det viktiga är att kolla på andelen fullkorn. Sen kan det vara bra att veta att allt fullkorn är bra, oavsett om det är malet eller hela korn. Brödet måste alltså inte vara grovt för att vara fullkornsr­ikt. Minst 22 procent av det mjuka brödets hela vikt ska vara fullkorn för att få kallas fullkornsr­ikt. Knäckebröd innehåller ofta 100 procent fullkorn.

Vad är fullkorn?

Fullkorn är spannmål som har kornets alla naturliga delar – kli, grodd, frövita och skal – även om det har krossats eller malts till mjöl.

Brödinstit­utet

Brödinstit­utet strävar efter att vara den naturliga kunskapskä­llan om bröd i synnerhet och om bra mat för hälsan och klimatet i allmänhet. Här hittar du filmer, vetenskapl­iga rön och våra inlägg i debatten. Och en hel del vackra foton. Brödinstit­utet bildades 1957. Läs mer på brodinstit­utet.se.

 ??  ?? Maria Sitell, leg. dietist och talesperso­n för Brödinstit­utet.
Maria Sitell, leg. dietist och talesperso­n för Brödinstit­utet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden