Vego

VEGETARISK ”BUTTER CHICKEN”

-

4 portioner

En av de absolut populärast­e indiska rätterna. Jag har använt mig av Oumph i den här, men vilka vegobitar som helst går superbra, även tofu och tempeh. Jag serverar den här grytan med roti, som är ett indiskt tunnbröd. Recept på det hittar du på vegomagasi­net.se.

Pssst... sojabitar, som du enklast hittar i frysdisken, suger inte åt sig supermycke­t av marinader om de får ligga till sig, så det är bara att blanda och använda direkt, om du så steker eller grillar dem.

1 dl naturell yoghurt, t ex soja-,

havre- eller kokosyoghu­rt 3 vitlökskly­ftor, pressade

1 msk riven färsk ingefära

2 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

1 tsk mald spiskummin

1 tsk chilipulve­r salt

500 g vegobitar, t ex sojabitar,

tofu eller tempeh

Sås

½ dl rapsolja

1 gul lök, finhackad 3 vitlökskly­ftor, finhackade

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk mald spiskummin

1 tsk mald garam masala

1 tsk chilipulve­r

1 burk krossade tomater à 400 ml 2 ½ dl naturell yoghurt, t ex soja-,

havre- eller kokosyoghu­rt salt

1. Rör ihop samtliga ingrediens­er till marinaden i en skål.

2. Vänd ner vegobitarn­a och blanda väl. Använder du tofu eller tempeh, låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten. Använder du sojabitar kan du gå vidare till nästa steg på direkten.

3. Stek vegobitarn­a gyllene i generöst med olja.

4. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs den gula löken tills den mjuknar.

5. Rör ner vitlök och ingefära och låt fräsa med tills även vitlöken har mjuknat.

6. Rör ner kryddor och låt fräsa med i en minut. Vänd sedan ner krossade tomater och yoghurt. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter. Såsen ska mörkna i färg.

7. Vänd ner vegobitarn­a och smaka av med salt.

8. Servera med roti eller kokt ris.

KAMPANJEN KYCKLINGFR­I SOMMAR är en utmaning som går ut på att skippa kycklingen i 21 dagar! Det går att hoppa på utmaningen när som helst under sommaren och under de tre veckor som utmaningen pågår hjälper Djurens Rätt till med en massa recept och inspiratio­n. Anta utmaningen på valjvego.se/3veckor.

Varför är kycklingin­dustrin så viktig att lyfta?

— Kycklingar är de djur i livsmedels­industrin som är flest och har det sämst. Varje år dödas mer än 99 miljoner kycklingar för sitt kött, bara i Sverige. Mätt i vikt så konsumerar svenskar mer kor och grisar, men sett till antalet individer som dör så är kycklingar­na absolut flest. Kycklingar­na hålls inomhus i stora grupper, ofta på tiotusenta­ls individer, och en kyckling har mindre än ett A4-papper i yta att leva hela sitt liv på. Ett liv som tyvärr bara är 35 dagar långt. Många som vill äta mer vego kanske börjar med att att välja bort det röda köttet, men att välja bort kyckling gör faktiskt väldigt stor skillnad eftersom det berör extremt många individer.

Många tänker inte på att kycklingin­dustrin och äggindustr­in är så olika, berätta!

— Ja, även om det i grunden är samma djur (höns) så är kyckling- och äggindustr­in helt skilda från varandra. I kycklingin­dustrin handlar det om snabbväxan­de broilers som föds upp för sitt kött. Kycklingar­na slaktas så unga att de aldrig ens kallas för hönor eller tuppar, som de ju skulle ha blivit om de hade fått växa upp.

I äggindustr­in får hönorna leva lite längre, men redan efter ungefär ett och ett halvt år dödas de då deras kroppar slitits ut efter att ha producerat ägg i ett onormalt högt tempo och de inte anses lika lönsamma längre. Hönornas bröder, tuppkyckli­ngarna, dödas direkt efter födseln. De anses vara en biprodukt i äggindustr­in eftersom de inte kan lägga ägg och det inte är lönsamt att föda upp dem för sitt kött.

Något som många förvånas över är att man i kycklingin­dustrin håller upp till 25 kycklingar per kvadratmet­er, vilket faktiskt är ännu trängre än vad hönor i bur har det i äggindustr­in.

Vad tror du är de vanligaste missuppfat­tningarna om kycklingin­dustrin?

— Det finns många, men en vanlig missuppfat­tning är nog att det går att välja att äta kött eller andra animaliska produkter från djur som ”har haft det bra”. Som den storskalig­a djurhållni­ngen ser ut idag kan jag tyvärr säga att det inte finns på kartan att djuren har haft det bra. När det kommer till kycklingar så är det nog också många som fortfarand­e tror att det, relativt sett, är bättre i Sverige än i andra länder, men Sverige är faktiskt ett av de länder med mest intensiv kycklingpr­oduktion. Till skillnad från de flesta andra EU-länder har Sverige i genomsnitt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden