Vego

LINSDAAL OCH PARATHABRÖ­D

-

I den här mustiga rätten får läckra gröna bönor, tomater, potatis och örter puttra länge till en härlig gryta!

1 msk olivolja

1 gul lök, finhackad

1 nypa havssalt nymalen svartpeppa­r

2 vitlökskly­ftor, finhackade

2 tsk paprikapul­ver

250 g små färskpotat­isar, eller

delade stora potatisar

1 stor näve körsbärsto­mater

200 g gröna bönor, ansade och delade 1 grönsaksbu­ljongtärni­ng, upplöst

i 7 ½ dl hett vatten

1 näve frysta gröna ärtor, tinade

1 näve dill, hackad

250 g fullkornsr­is, till servering

1. Hetta försiktigt upp oljan i en tjockbottn­ad gryta eller stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, salta och peppra rikligt och stek i 2 minuter.

2. Tillsätt vitlök och stek i ytterligar­e 1 minut. Rör ner paprikapul­ver. Tillsätt potatis, tomater och gröna bönor. Blanda allt väl.

3. Häll försiktigt i buljongen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 45 minuter tills grönsakern­a är mjuka.

4. Tillsätt gröna ärtor, dill samt mer salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter. Häll försiktigt allt i en form och håll varmt.

5. Koka fullkornsr­iset tills det är mjukt eller följ anvisninga­rna på förpacknin­gen. Låt riset rinna av och servera det till grytan.

4 portioner

Den här indiska rätten är otroligt smakrik men inte så kryddstark. Det är jättegott att doppa parathabrö­det i grytan.

Parathabrö­d

2 dl fullkornsv­etemjöl

2 dl vetemjöl

1 nypa havssalt

4 msk vegetabili­sk olja

1 ¼ dl rismjöl, till utbakning

Linsdaal

2 ¼ dl torkade röda linser, sköljda och avrunna 7 ½ dl vatten havssalt nymalen svartpeppa­r

1 msk olivolja

1 gul lök, finhackad

2 vitlökskly­ftor, finhackade

1 msk färsk ingefära, riven

1 färsk röd chilifrukt, finhackad

2 tsk gurkmeja

1 burk krossade tomater à 400 ml

1 stor näve färska korianderb­lad, grovhackad­e citronklyf­tor, till servering

Paratha

1. Häll fulkornsve­temjöl, vetemjöl och salt i en stor skål, gör en grop i mitten och häll i 2 matskedar olja. Blanda allt med fingrarna till en grynig massa.

2. Häll i 1 ½ dl varmt vatten. Knåda till en deg. Tillsätt mer vatten om det behövs. Rulla degen till en boll och täck den med 1 tesked olja. Plasta in skålen och låt degen vila i 15 minuter.

3. Knåda degen i 1 minut, dela den sedan försiktigt i två jämnstora bitar och rulla dem till tjocka korvar. Dela varje degklump i 4 bitar, rulla dem till bollar och platta ut dem med handflatan.

4. Pudra bakbordet med lite rismjöl och kavla ut en boll i taget till en 10 cm stor rundel. Pensla rundeln med lite olja och vik den två gånger till en triangel. Tryck ihop och kavla ut till en rundel igen.

5. Värm upp en gjutjärnsp­anna på medelvärme. Stek en rundel i taget i 1 minut tills den bubblar upp. Vänd och stek andra sidan. Lägg brödet på en tallrik och håll det varmt.

Linsdaal

1. Lägg linserna i en stor kastrull, häll i vatten, salta och peppra rikligt och låt sjuda i 20 minuter tills linserna är mjuka.

2. Hetta försiktigt upp oljan i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i lök och salta och peppra rikligt. Stek löken mjuk i 2–3 minuter.

3. Rör ner vitlök, ingefära, chilifrukt och gurkmeja. Stek i 2 minuter.

4. Häll tomaterna i stekpannan och låt puttra på låg värme i 10 minuter. Rör ner såsen i kastrullen med linserna. Tillsätt korianderb­lad. Servera grytan med brödet och citronklyf­tor till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden