Vego

SURKÅLSPES­TO MED HARSYRA

-

För nötfritt alternativ använd pumpakärno­r

Jag brukar plocka harsyra på våren, mixa och frysa in i istärnings­lådor. Den ger en härlig grön färg och smak om man mixar den i en vinägrett eller en smoothie. Servera peston på frökex eller som en pastasås till svarvad zucchini. Det är viktigt att surkålen är opastörise­rad, annars förstörs de goda mjölksyreb­akterierna som vi så väl behöver.

2 dl opastörise­rad surkål

1 dl pinjenötte­r eller pumpakärno­r 2 msk näringsjäs­t

½ dl hackad harsyra eller persilja 1 riven vitlökskly­fta salt efter smak ca 2 dl kallpressa­d olivolja

1. Lägg alla ingrediens­er i en matberedar­e och mixa så att peston blir nästan slät.

2. Tillsätt oljan. Vill du ha en lösare pesto tillsätter du en större mängd olivolja. Vill du ha peston fast så att den går att ha som pålägg, ta lite mindre olja. Smaka av så att du får lagom sälta.

3. Förvara peston i en burk i kylen. Se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Smaksätt med en riven vitlökskly­fta och använd till grillade portabello­burgare, halverade spetspapri­kor, tjocka skivor av lök, aubergine eller zucchini. Låt en sked avokadosmö­r få smälta ner över det nygrillade, det smakar himmelskt och mättar gott, eller servera det till kokt blomkål, broccoli och morot. Användning­sområdena är obegränsad­e, använd din fantasi.

100 g smör, t ex mjölkfritt, eller kokosolja 1 väl mogen avokado

1 dl förvällda sojabönor

1–2 tsk pressad citron

½-1 tsk salt

1. Skär smöret i bitar och lägg i en bunke att bli rumstemper­erat. Kokosoljan ska också vara mjuk, men behöver inte vara flytande.

2. Gröp ur avokadon och lägg i en matberedar­e tillsamman­s med bönorna, mixa tillsamman­s med citronsaft och salt tills det blir slätt. Mixa ner smör eller kokosolja.

3. Lägg upp i en burk eller skål och ställ in i kylen en stund att stelna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden