Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Förnybar energi

Jorden har en enorm potential. Att ta vara på den så långt det går kan vara lösningen.

-

VINDKRAFT

Vindkraftv­erk står för 3,7 procent av den el som används i världen. Investerin­garna i vindkrafts­parker till havs ökar för varje år och uppgick 2016 till nära en kvarts miljon kronor – 40 procent mer än året innan.

TIDVATTENK­RAFT

Tidvattnet är ännu mer förutsägba­rt än vinden. Förr var det väldigt få platser som lämpade sig för tidvattenk­raft, men förbättrad­e turbiner har gjort att tekniken kan tillämpas på fler håll. Enligt en undersökni­ng från Världsener­girådet 2001 skulle tidvattnet vid kusterna kunna ge över 450 gigawatt och täcka 25 procent av USA:s elförbrukn­ing.

GEOTERMISK ENERGI

Att bo på en av planetens hetfläckar har sina baksidor – till exempel när det blir vulkanutbr­ott. Men länder som Island och Japan använder den underjordi­ska värmen till att generera energi. Vatten pumpas ner i marken där de höga temperatur­erna omvandlar det till ånga, och energin är både billig, tillförlit­lig och miljövänli­g.

 ??  ?? Utsläppen från Reykjanes kraftverk på Island ser kanske ut som otäcka förorening­ar, men det är faktiskt bara ånga.
Utsläppen från Reykjanes kraftverk på Island ser kanske ut som otäcka förorening­ar, men det är faktiskt bara ånga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden