Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Kärnkraft

Energikäll­an är attraktiv eftersom den nästan inte ger några utsläpp av koldioxid.

-

Kärnkraft har dåligt rykte. Kärnreakto­rer där uran eller plutonium klyvs producerar kolossala mängder energi nästan helt utan koldioxidu­tsläpp. Men de är dyra att bygga, genererar farligt radioaktiv­t avfall och drabbas ibland av härdsmälto­r med katastrofa­la följder.

Det finns dock en annan form av kärnklyvni­ng utan dessa nackdelar. Toriumreak­torer är både säkrare och enklare att driva, men har befunnit sig på idéstadiet i flera decennier. Tekniken lades på is under kalla kriget, eftersom den inte kan producera bränsle till

kärnvapen. Men flera länder bygger nu testreakto­rer, och de första väntas stå klara i Indien under 2018.

Målet för många energifors­kare är dock kärnfusion. Idag produceras kärnkraft genom att atomer klyvs. Med kärnfusion smälts de istället samman, precis som i solen. National Ignition Facility i Kalifornie­n går i täten för utveckling­en, och ytterligar­e en anläggning byggs i Frankrike. Små framsteg har gjorts, men ingen har gått iland med den slutliga utmaningen: att generera mer energi än vad som krävs för att sätta igång och upprätthål­la reaktionen. Lyckas man med det så får vi tillgång till mer ren, miljövänli­g energi än vi kan använda.

 ??  ??
 ??  ?? Tekniker från Max Planck-institutet förbereder ett experiment i fusionsrea­ktorn ASDEX Upgrade i Tyskland.
Tekniker från Max Planck-institutet förbereder ett experiment i fusionsrea­ktorn ASDEX Upgrade i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden