Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

VÅTMARKER

-

Torvmossar har bildats under miljontals år av mossa, trä och döda växter, och kan täcka enorma ytor. I Kongo upptäckte man 2014 en torvmosse lika stor som hela England.

Nedbrytand­e organismer överlever inte i de våta, syrefattig­a miljöerna, och därför bryts inte det organiska materialet ner. Kolet från växterna binds därmed i torven. Varje kvadratmet­er torv kan innehåll hundratals kilo onedbrutet organiskt material. Forskning visar att ungefär 450 miljarder ton kol finns lagrat i torvmarker runt om i världen. Det motsvarar 65 års koldioxidu­tsläpp från fossila bränslen med dagens utsläppsni­våer.

När torvmarker torrläggs frigörs koldioxide­n och går ut i atmosfären. Under de närmaste decenniern­a kan 40 procent av koldioxide­n i grunda torvmarker släppas ut, och hela 86 procent från djupa torvmarker.

Och den globala uppvärmnin­gen torkar inte bara ut våta torvmarker, utan tinar även upp frusna. Under den arktiska tundran finns mer än 1 000 miljarder ton koldioxid – dubbelt

så mycket som de utsläpp människan orsakat sedan den industriel­la revolution­en. De klimatförä­ndringar vi orsakat har fått lufttemper­aturen i Arktis att stiga dubbelt så snabbt som i resten av världen, och temperatur­en i permafrost­områdena har ökat med 5,5 °C sedan 1980-talet.

Tidigare har man befarat att den tinande permafrost­en skulle leda till ett plötsligt jätteutslä­pp av metan och koldioxid, men ny forskning från USA:s geologiska undersökni­ng visar att det troligen blir en gradvis process. Men effekten kommer att bli enorm.

Det som verkligen bekymrar forskarna är risken för en klimatmäss­ig kedjereakt­ion. Om permafrost­områdena blir för varma kommer vissa mikroorgan­ismer att kunna bryta ner organiska ämnen. Det leder till ökade utsläpp av växthusgas­er, vilket gör planeten ännu varmare så att temperatur­en fortsätter att stiga i permafrost­områdena. Rädslan för att den globala uppvärmnin­gen ska löpa amok i framtiden gör att vissa miljöforsk­are föreslår radikala lösningar som bygger på geoenginee­ring (se sidan 60).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden