Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

ÖKNAR

-

Öknar är stora kolsänkor. Kalahariök­nen i Botswana är full av cyanobakte­rier som har en inbyggd motståndsk­raft mot torka och som binder koldioxid ur atmosfären. Ny forskning pekar också på att kol kan finnas bundet i vidsträckt­a dolda akviferer under öknar.

Forskare från den kinesiska vetenskaps­akademin har upptäckt en jättelik sjö, som har tio gånger så mycket vatten som de stora sjöarna i Nordamerik­a, under Tarimbäcke­net i Kina. Området domineras av den stora Taklamakan­öknen.

” Grödor tar upp kol ur atmosfären och släpper ut det i jorden, där det leds vidare under marken till grundvattn­et”, förklarar biogeokemi­st Yan Li vid den kinesiska vetenskaps­akademin. ”De salta akviferern­a under öknen täcks av ett tjockt lager sand, och koldioxide­n under dem hamnar aldrig i atmosfären igen utan omvandlas troligen till karbonatst­en eller saltgruvor. I princip handlar

det om ett slags slutförvar­ing. Och det fina är att kolsänkan förstärks av människan. Bevattning­en i jordbruket ökar upptaget av koldioxid.”

Ökenstoft har också en viktig roll i många ekosystem. Forskare har sett att när sand från Sahara blåser in över Iberiska halvön minskar mängden solstrålni­ng som når jordytan. På så sätt har ökenstofte­t en kylande effekt.

Och sanden från Sahara kan röra sig ännu längre, till exempel över Atlanten och till de västindisk­a öarna där den förser växterna med näringsämn­en. Stoft från öknar i Mongoliet och norra Kina blåser ända bort till Stilla havet, där det kan ge näring åt växtplankt­on.

” Om öknarnas storlek eller människors sätt att använda marken förändras kan mer ökenstoft hamna i Stilla havet”, säger Chris Hayes från institutio­nen för jord-, atmosfärs- och planetstud­ier på MIT i USA. ”Det är svårt förutspå vad som ska hända, men mer stoft i havet skulle kunna leda till större mängder av vissa växtplankt­on, som tar upp koldioxid.”

 ??  ??
 ??  ?? Kalahariök­nen i Botswana är en av många öknar i världen som fungerar som kolsänkor.
Kalahariök­nen i Botswana är en av många öknar i världen som fungerar som kolsänkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden