Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Så säkrar vi dricksvatt­net

Vattenstre­ss kan snabbt övergå i vattenkrig. Hur minskar vi vår vattenanvä­ndning, så att vi kan bevara både freden och miljön?

-

Det går att överleva ganska länge utan mat, men uttorkning kan snabbt leda till döden. Därför är vattnet vår viktigaste naturresur­s. Men klimatförä­ndringarna och den stigande efterfråga­n från världens växande befolkning gör vattnet till allt mer av en bristvara. Största delen av vattnet i världen används inte som dricksvatt­en eller i hemmet, utan till bevattning. Faktum är att jordbruket står för 70 procent av världens vattenanvä­ndning. Mellanöste­rn och Nordafrika har bara 1,4 procent av världens färskvatte­nreserver, men 6,3 procent av befolkning­en.

Genomsnitt­samerikane­n gör av med 445 liter om dagen. 60 procent går till att spola i toaletten, duscha och bada, tvätta kläder och så vidare, 30 procent till att vattna i trädgården och 10 procent försvinner i spill.

Men en del börjar snegla på tekniska lösningar. Forskare utvecklar grödor som klarar torka och metoder för att ta vara på regnvatten och droppbevat­tna. I hemmet kan enkla åtgärder minska förbruknin­gen, till exempel vattensnål­a tvätt- och diskmaskin­er eller att byta till vattenspar­ande kranar och duschmunst­ycken. Det skulle räcka för att kapa koldioxidu­tsläppen med 4,6 gigaton till 2050.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden