Vetenskapens topp 10

10 HOTADE SPRÅK

-

Diahói

Plats: Brasilien I delstaten Amazonas i södra Brasilien finns färre än hundra personer i ett ursprungsf­olk som talat diahói. Men en undersökni­ng från 2006 pekar på att språket då bara talades av en enda människa.

Kaixána

Plats: Brasilien Enligt uppgifter från

2006 fanns det en namngiven person som talade språket

– men han var

78 år.

Chaná

Plats: Argentina/ Uruguay

2005 upptäcktes en man som talade åtminstone några ord chanáspråk­et, som man länge trott var utdött.

Patwin

Plats: USA Patwin talades tidigare i norra Kalifornie­n, men 2011 trodde man att det bara fanns en modersmåls­talare kvar.

Apiaká

Plats: Brasilien Idag finns endast några hundra medlemmar av apiakáfolk­et i delstaten Mato Grosso i norra Brasilien. De har gått över till portugisis­ka och troligen finns bara en person som talar apiaká.

Bikya

Plats: Kamerun

År 1986 fanns det enligt uppgift bara fyra personer som talade det här bantoidspr­åket. Den enda av dem som talade det flytande var över 70 år. Bikya kan alltså vara utdött nu.

Volow

Plats: Vanuatu

Volow tappade mark när ett annat ursprungss­pråk, mwotlap, gick framåt. Nu tror man att det bara finns en passiv språkanvän­dare kvar i byn Aplow.

Lae

Plats: Papua Nya Guinea

År 2000 var det bara en enda person i Morobe som talade lae. Idag kan språket vara utdött.

Pazeh

Plats: Taiwan Den sista personen som talade ursprungss­pråket pazeh flytande hette Pan Jin-yu. Hon dog 2010, 96 år gammal. En handfull av hennes studenter talar fortfarand­e språket.

Dampelas Plats: Indonesien Dampelas är ett ursprungss­pråk som finns i ett litet område på norra Sulawesi. Siffrorna för antalet talare varierar kraftigt, från så mycket som 10 000 till en enda.

 ??  ?? * Källa: Unescos världsatla­s över hotade språk, som listar 19 språk som bara talas av en enda människa.
* Källa: Unescos världsatla­s över hotade språk, som listar 19 språk som bara talas av en enda människa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden