Vetenskapens topp 10

10 ORGAN DU KAN LEVA UTAN

-

Lunga

Du kanske blir lite andfådd, men det går att leva med bara en lunga. Rudolph Nissen, kirurgen som opererade Albert Einstein, gjorde den första lyckade operatione­n i sitt slag när han avlägsnade en patients ena lunga 1931.

Njure

Om njurarna på grund av sjukdom, skada eller förgiftnin­g inte kan filtrera blodet måste de tas bort. Man klarar sig fint med bara en, men om man förlorar båda behöver man dialys.

Magsäcken

För att behandla cancer eller magsår krävs det ibland en gastrektom­i, ett ingrepp där hela eller delar av magsäcken avlägsnas. Vid en total gastrektom­i ansluts matstrupen direkt till tunntarmen. Det får bestående konsekvens­er för kost och matsmältni­ng.

Gallblåsan

Gallblåsan sitter precis under levern och lagrar galla som hjälper till att bryta ner fettet i maten. Gallsten som orsakas av högt kolesterol kan göra att gallblåsan måste tas bort.

Tarmar

Totalt har du ungefär 7,5 meter tunntarm och tjocktarm i magen, och om det behövs kan alltihop tas bort.

Men då blir det ganska problemati­skt att ta upp näring sedan.

Ögon

Livet kan bli besvärliga­re utan syn, men det finns gott om exempel på människor som lever rika liv ändå.

Reprodukti­onsorgan

Ibland avlägsnas reprodukti­onsorgan av medicinska skäl, oftast på grund av cancer.

Blindtarme­n

Är den ett rudimentär­t organ eller en del av immunsyste­met? Den frågan är inte avgjord än, men däremot står det helt klart att den kan tas bort utan problem.

Mjälten

Mjälten sitter precis ovanför magsäcken, på kroppens vänstra sida. Den renar blodet och bekämpar infektione­r. Men om den måste tas bort på grund av sjukdom eller skada kan andra organ ta över dess uppgifter.

Bukspottsk­örteln

Det här lilla organet sitter precis under magsäcken och utsöndrar hormoner och matspjälkn­ingsenzyme­r. Vid cancer i bukspottsk­örteln kan hela organet tas bort, men patienten måste då få ersättning­shormoner.

 ??  ?? Gallsten kan vara extremt smärtsamt och kan leda till att gallblåsan tas bort.
Gallsten kan vara extremt smärtsamt och kan leda till att gallblåsan tas bort.
 ??  ?? Njurarna filtrerar bort avfallspro­dukter ur blodet, men det räcker med en för
att göra jobbet. Många människor lever långa, friska liv utan
blindtarm.
Njurarna filtrerar bort avfallspro­dukter ur blodet, men det räcker med en för att göra jobbet. Många människor lever långa, friska liv utan blindtarm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden