Vetenskapens topp 10

Alfabetet

Tidpunkt: 4 000–1 200 f.Kr.

-

Förmågan att bevara informatio­n var förmodlige­n det viktigaste genombrott­et för mänsklig kommunikat­ion sedan talet utvecklade­s. Den sumeriska kilskrifte­n, där piktogram användes för begrepp och stavelser, utvecklade­s omkring 4 000 år före vår tideräknin­g. Den ersattes senare av det feniciska alfabetet där alla tecknen stod för olika konsonantl­jud.

Posten

27 f.Kr–

14 e.KR.

Man tror att perserna var de första som började använda sig av ett slags postväsend­e omkring år 550 f.Kr. Men det tidigaste väldokumen­terade systemet för skriftliga meddelande­n människor emellan är från kejsare Augustus tid.

Pappret

105 e.Kr.

Den kinesiska uppfinnare­n Cai Lun brukar tillskriva­s äran för att ha tillverkat det första pappret. Arkeologis­ka fynd tyder dock på att papper användes i Kina långt tidigare än så.

Tryckpress­en 1450

I många århundrade­n var läskunnigh­et och litteratur förbehålle­t kyrkans män och förmögna intellektu­ella. Men när tysken Johann Gutenberg uppfann tryckpress­en med lösa typer blev det möjligt att mångfaldig­a texter snabbt och billigt.

Telegrafen 1792

Claude Chappe uppfann den första optiska telegrafen genom att fästa en ställning med mekaniskaa armar på

566 torn runt om i

Frankrike. .

Sedan kunde nde militären och regeringen­n skicka snabba meddeledde­landen överer stora avstånd.

Morsealfab­etet

1840

Telegrafen hade redan uppfunnits, men 1840 lämnade den amerikansk­aska konstnäkon­stnären Samuel Morse in en patentansö­kanansökan för en förbättrad aanordning som överföröve­rförde informatio­n via elektriske­lektriska signaler i form aav en serie punkpunkte­r och

strstreck.

Telefonen 1876

Många har gjort anspråk på att ha uppfunnit telefonen, men Alexander Graham Bell var först med att söka patent på en apparat som gjorde att två personer på olika platser kunde prata med varandra.

 ??  ?? Kilskrifte­n från omkring år 4 000 f.Kr. ses som det första alfabetet. Guglielmo Marconi (stående), mannen som gjorde telekommun­ikationen möjlig.
Trådlösa överföring­ar 1895
Guglielmo Marconi byggde vidare på andras arbete och kunde utveckla ett...
Kilskrifte­n från omkring år 4 000 f.Kr. ses som det första alfabetet. Guglielmo Marconi (stående), mannen som gjorde telekommun­ikationen möjlig. Trådlösa överföring­ar 1895 Guglielmo Marconi byggde vidare på andras arbete och kunde utveckla ett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden