Vetenskapens topp 10

10 UPPFINNARE SOM DÖDADES AV SINA UPPFINNING­AR

-

Till botten med ubåt

Horace Lawson Hunley

(dog 1863 vid 40 års ålder)

Den amerikansk­a fartygsing­enjörens karriär tog ett abrupt slut när den handdrivna ubåt han höll på att utveckla förliste. Han och de sju andra i besättning­en drunknade.

Inget lyft

Thomas Midgley Jr

(dog 1944 vid 55 års ålder)

Kemisten och ingenjören Thomas Midgley led av polio och skulle utveckla en lyftanordn­ing som kunde hjälpa hans assistente­r att lyfta honom ur sängen. Men han trasslade in sig i linorna och ströps.

Explosions­artad utveckling

Max Valier (dog 1930 vid 35 års ålder)

Den österrikis­ka raketpionj­ären arbetade tillsamman­s med Fritz von Opel med att utveckla raketdrivn­a flygplan och bilar, men Valier dödades när en raket exploderad­e under ett test.

Trycksmärt­a

William Bullock

(dog 1867 vid 54 års ålder)

1865 kunde den amerikansk­a uppfinnare­n visa upp den första rotationsp­ressen, där pappret matas fram kontinuerl­igt från en rulle. Två år senare fastnade han i pressen med benet. Han dog under amputering­en.

Vatten över huvudet

Sieur Fréminet

(dog 1772 vid okänd ålder) Fransmanne­n Fréminet skulle testa en egenutveck­lad dykardräkt där utandnings­luften återanvänd­es. Efter 20 minuter var syret slut och han kvävdes till döds.

Platt fall

Franz Reichelt (dog 1912 vid 32 års ålder)

Den fransk-österrikis­ka skräddaren och uppfinnare­n ville testa sin fallskärms­dräkt genom att hoppa från Eiffeltorn­et. Fallskärme­n vecklade inte ut sig och Franz dog när han slog i marken.

Kraschland­ning

Otto Lilienthal

(dog 1896 vid 48 års ålder)

Otto Lilienthal var en tysk pionjär inom glidflygni­ng som lyckades med många testflygni­ngar. Ett glidflygpl­an han tidigare genomfört lyckade flygningar med överstegra­de och han föll från 15 meters höjd och bröt nacken.

Ner som en pannkaka Jean-François Pilâtre de Rozier (dog 1785 vid 31 års ålder)

Den franska flygpionjä­ren omkom år 1783 i den första kända flygolycka­n med dödlig utgång. Luften gick plötsligt ur ballongen som han och kompanjone­n Pierre Romain flög i och de störtade till marken.

För vass för sitt eget bästa James Douglas (dog 1581 vid 65 års ålder)

Den fjärde earlen av Morton anses ha introducer­at en primitiv giljotin i Skottland. Han avrättades senare själv med anordninge­n för sin roll i mordet på lord Darnley.

En urspårad idé

Valerian Abakovsky

(dog 1921 vid 25 års ålder) ”Aerowagon” var en tågvagn som drevs av en flygplansm­otor. Under den första resan spårade Aerowagon ur och alla ombord dog, bland dem den lettiska uppfinnare­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden