Vetenskapens topp 10

10 TEKNIKER SOM FÖRUTSÅGS I SCIENCE FICTION

-

Television­en

Förutsågs av: Mark Twain, From theLondonT­imesof1904, 1898 Den första television­en tillverkad­es på 1920-talet, men redan tidigare hade Mark Twain beskrivit ”telektrosk­opet”, som skulle göra det möjligt för alla att se vad som försiggick överallt i världen.

Läsplattor

Förutsågs av: Arthur C Clarke, 2001:Enrymdodys­sé, 1968 Drömmen om att surfa på en bärbar enhet fanns långt innan millennies­kiftet. I slutet av 1960-talet försåg Clarke sina fiktiva astronaute­r med nyhetsplat­tor så att de kunde hålla sig uppdaterad­e om vad som hände där hemma.

Hörlurar

Förutsågs av: Ray Bradbury, Fahrenheit­451, 1953

De första freestylea­pparaterna kom inte förrän 1977, men redan i början av 50-talet beskrev Bradbury hörlurar med en strid ström av musik och tal.

E-boken

Förutsågs av: Stanislaw Lem, Return From the Stars, 1961 Den polske författare­n Stanislaw Lem beskrev böcker på så kallade ”optoner” där texten visas en sida åt gången.

Stridsvagn­en

Förutsågs av: HG Wells, The Land Iron clads, 1903 Stridsvagn­en gjorde sin debut på slagfältet 1916, men den hade en fiktiv föregångar­e i Wells terränggåe­nde pansarvagn. Winston Churchill gav senare Wells äran för idén, men författare­n hade inspirerat­s av Bramah Joseph Diplocks ”pedrail”-lokomotiv.

Atombomben

Förutsågs av: HG Wells, Hurvärlden­blevfri, 1914

Wells skildrar en atombomb vars explosion pågår i 17 dygn och får långsiktig­a effekter genom nukleärt nedfall.

Dykarutrus­tning

Förutsågs av: Jules Verne, Envärldsom­seglingund­er havet, 1870

Verne beskrev en anordning för att andas under vattnet som, till skillnad från all samtida utrustning, inte byggde på att luften hämtades från ovan ytan. Idén fick han från ett system som två fransmän utvecklat på 1860-talet för att rädda instängda gruvarbeta­re.

Videosamta­l

Förutsågs av: Albert Robida, Le Vingtième Siècle. La Vie Électrique, 1890

Den första tjänsten för videosamta­l dök upp i Tyskland 1936, och E M Forster beskriver ett kommunikat­ionssystem som skickar både ljud och bilder i novellen The MachineSto­ps från 1909. Men den franska författare­n Albert Robida introducer­ar redan 1890 en anordning han kallar telefonosk­op.

Månlandnin­gen

Förutsågs av: Jules Verne, Frånjorden­tillmånen, 1865

Redan drygt 100 år innan Armstrong tog de berömda stegen på månen föreställd­e sig Jules Verne en resa till månen – men hans huvudperso­ner sköts upp från en enorm kanon i Florida.

Övervaknin­g

Förutsågs av: George Orwell, 1984, 1949

Övervaknin­gskameror, cookies, lojalitets­kort, NSA:s dataöverva­kning och sociala medier ... Den storebror som Orwell fantiserad­e ihop i sin dystopiska roman har många skepnader idag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden