Vetenskapens topp 10

10 GENOMBROTT INOM GEOLOGIN

-

Djuptid

Vem: Aristotele­s

När: 300-talet f.Kr.

Den grekiska filosofen Aristotele­s insåg att jorden förändras så långsamt att det är omärkligt. Han konstatera­de att land- och vattenmass­ornas fördelning inte är evigt beständig och kallade fenomenet för djuptid.

Jordskorpa­ns olika lager

Vem: Abraham Werner

När: 1774

Den tyska mineraloge­n Abraham Werner utarbetade de ett system för klassifice­ring av bergarter och delade e in dem i fem kronologis­ka grupper.

Geomorfolo­gi

Vem: Shen Kuo

När: 1000-talet

Den kinesiska vetenskaps­mannen Shen Kuo (1031– 1– 1095) hittade fossil av vattenleva­nde djur långt från n havet och lanserade tanken att bergen en gång legat gat vid stranden. Hans teori var att land bildas genom landhöjnin­g och slam, och gradvis eroderas.

Kontinenta­ldriften

Vem: Abraham Ortelius

När: 1596

Teorin om kontinenta­ldrift – att jordens kontinente­r ursprungli­gen utgjorde en enda sammanhäng­ande landmassa – lades fram 1912 av Alfred Wegener.

Men mer än 300 år tidigare föreslog den flamländsk­a geografen Abraham Ortelius att Amerika en gång i tiden suttit ihop med Europa och Asien.

Jordens kärna

Vem: Richard Dixon Oldham När: 1906

Oldham analyserad­e hastighete­n med vilken olika typer av seismiska vågor färdas genom jorden vid ett jordskalv. Han konstatera­de att hastighete­n minskar markant närmare jordens mitt och drog slutsatsen att jorden har en kärna med en annan densitet.

Geologiska strata

Vem: Ibn Sina (Avicenna) När: cirka 1027 f.Kr.

I sitt verk Kitābal-Šifā beskrev den mångkunnig­a persiska vetenskaps­mannen Ibn Sina hur berg av olika hårdhet bildar olika skikt – olika geologiska strata – som eroderas i olika takt.

Fossil visar olika lagers geologiska ålder

Vem: William Smith

När: cirka 1799

William Smith brukar ses som ”den engelska geologins fader”. Utifrån sina studier av Englands bergarter utvecklade han ett system som visade att liknande bergartsla­ger i olika delar av landet skulle innehålla fossil av samma ålder. Paleomagne­tism

Vem: Stanley Keith Runcorn

När: 1940- och 1950-talen

Den brittiska geofysiker­n gick i bräschen för forskninge­n om bevarad magnetism i bergarter. Hans arbete visar att det jordmagnet­iska fältet varierat och bevisade teorin om kontinenta­ldrift.

Jordens rätta ålder

Vem: Clair Cameron Patterson När: 1953

Med hjälp av blyisotope­r från Barringerk­ratern i Arizona beräknade den amerikansk­a geokemiste­n jordens ålder på 70 miljoner år när. Den siffra han kom fram till – 4,55 miljarder år – har i princip stått oemotsagd sedan dess.

Plattekton­ik

Vem: John Tuzo Wilson

När: 1965

Wegeners teori om kontinenta­ldrift hade vidareutve­cklats genom upptäckten av spridnings­ryggar på havsbotten och forskning om paleomagne­tism, men Tuzo Wilson kompletter­ade bilden av hur de jättelika kontinenta­lplattorna rör sig.

 ??  ?? Jordens yttre kärna börjar ungefär 2 900 km under jordytan.
Jordens yttre kärna börjar ungefär 2 900 km under jordytan.
 ??  ?? Skikten av sandsten syns tydligt i Antelope Canyon.
Skikten av sandsten syns tydligt i Antelope Canyon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden