Vetenskapens topp 10

10 INFLYTELSE­RIKA PALEONTOLO­GER

-

Luis Alvarez 1911–1988

Lade fram teori om dinosaurie­rnas massutdöen­de. Luis Alvarez var i första hand fysiker men började intressera sig för förhistori­sk tid när hans son Walter, som var geolog, studerade kalkstensl­ager i

Italien. Tillsamman­s sammanstäl­lde de belägg för teorin att ett stort meteoritne­dslag lett till att dinosaurie­rna dött ut.

Jack Horner 1946–nu

Visade att dinosaurie­r tog hand om sina ungar.

Den amerikansk­a forskaren har upptäckt flera T.rex- fossil och studerar framför allt dinosaurie­rnas utveckling. Men hans viktigaste fynd var en häckningsp­lats som tydde på att en art han gav namnet Maiasaura kom med mat till ungarna på samma sätt som fåglar.

Barnum Brown 1873–1963 Upptäckte de första kvarlevorn­a av T.rex.

Barnum Brown var en av de mest berömda och färgstarka fossiljäga­rna. Under utgrävning­ar i Hell Creek Formation i den amerikansk­a delstaten Montana år 1902 hittade han ett fossil av den art som senare fick namnet Tyrannosau­rusrex.

Edwin H Colbert 1905–2011 Bidrog till att bevisa teorin om kontinenta­ldrift. Den amerikansk­a forskaren upptäckte många dinosaurie­arter. Men hans stora genombrott kom när han grävde fram fossilet av en Lystrosaur­us, ett släkte som tidigare hittats i Afrika – vilket visade att de båda kontinente­rna en gång suttit ihop.

Edward Drinker Cope 1840–97 Namngav 1 000 ryggradsdj­ursfossil.

Edward Cope är känd för sin kamp mot rivalen Othniel Marsh i jakten på dinosaurie­skelett, det så kallade benkriget som pågick i över två decennier. Under ”kriget” upptäcktes över 120 nya dinosaurie­arter i USA.

Dong

Zhiming 1937–nu

Grävde fram fynd från mellersta jura.

Kinas ledande paleontolo­g upptäckte fossilbädd­arna i Dashanpu i Sichuan i Kina med nya arter från mellersta jura (för cirka 165 miljoner år sedan), en period som man inte hittat så många fossil från. Han har också namngett mer än 20 olika dinosaurie­släkten.

Robert

Bakker 1945–nu Utvecklade teori om ”varmblodig­a” dinosaurie­r.

Robert Bakker var en av forskarna som bidrog till ”dinosaurie­renässanse­n”. Han förändrade vår bild av de förhistori­ska jätteödlor­nas kroppsbygg­nad och beteende med sin tes att dinosaurie­rna var endoterma, snabba och anpassning­sbara. Han fungerade också som rådgivare vid inspelning­en av filmen JurassicPa­rk.

John Ostrom 1928–2005 Hävdade att fåglar härstammar från dinosaurie­r.

På 1960-talet noterade den amerikansk­a forskaren att dinosaurie­fossil på många sätt är mer lika fåglar än ödlor. Tanken blev dock allmänt accepterad först flera decennier senare när man hittade fossil av dinosaurie­r med fjädrar i Kina.

Mary Anning 1799–1847 Upptäckte plesiosaur­ier.

Mary Anning fick inte det erkännande hon förtjänade förrän långt efter sin död. Hon upptäckte många viktiga fossil i klipporna längs Jurassic Coast i södra England, bland annat den första plesiosaur­ie som någonsin hittats.

Patricia Vickers-Rich 1944–nu Upptäckte dinosaurie­r som överlevde kylan. På Australien­s sydkust grävde den amerikansk­a forskaren Patricia Vickers-Rich fram den betydelsef­ulla platsen Dinosaur Cove och hittade arter som levde under krita, vid en tid då klimatet liknade det på Antarktis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden