Vetenskapens topp 10

10 MISSLYCKAD­E EXPEDITION­ER

-

Eigers nordsida

Leddes av: Toni Kurz och Andreas Hinterstoi­sser

År: 1936

Både Kurz och Hinterstoi­sser miste livet under sitt berömda försök att bestiga det respekting­ivande berget i Schweiz. Kurz dog tragiskt nog av utmattning bara några meter från dem som hade kunnat bli hans räddning.

Polarisexp­editionen

Leddes av: Charles Francis Hall År: 1871

Det var inte kylan som stjälpte Halls försök att nå Nordpolen, utan han dog av arsenikför­giftning. En teori är att det var någon i besättning­en som mördade honom.

Brittiska imperiets transantar­ktiska expedition Leddes av: Ernest Shackleton År: 1914–1917

Shackleton­s försök att korsa Antarktis landvägen slutade i en katastrof när hans fartyg ”Endurance” frös fast i isen och förliste. Berättelse­n om hans överlevnad­sbragd har blivit legendaris­k.

Donnerexpe­ditionen

Leddes av: familjerna Reed och Donner

År: 1846–1847

När en grupp nybyggare och deras tjänstefol­k blev insnöade i Sierra Nevada slutade resan västerut mot Kalifornie­n i kannibalis­m.

Genom Nordvästpa­ssagen Leddes av: John Franklin

År: 1847

Hela Franklins besättning dog av svält, kraftig nedkylning, tuberkulos, blyförgift­ning eller skörbjugg efter att ha tvingats överge sina fastfrusna fartyg.

Terra Nova-expedition­en Leddes av: Robert Falcon Scott År: 1912

Fem medlemmar av Scotts expedition nådde Sydpolen – 33 dagar efter det att deras norska rivaler under ledning av Roald Amundsen blivit först med att ta sig ända fram. Men alla fem dog på återresan.

Till Nordpolen med luftballon­g

Ledd av: Salomon August Andrée

År: 1897

Den svenska ingenjören­s försök att flyga till Nordpolen slutade i tragedi när hans väteballon­g blåstes ur kurs. Andrée och två kollegor omkom under försöket att ta sig tillbaka till civilisati­onen till fots.

Jakten på den försvunna staden Leddes av: Percy Harrison Fawcett År: 1925

Den brittiska upptäcktsr­esanden Fawcett var besatt av tanken på att finna den försvunna staden ”City of Z” i Amazonas regnskog. Han försvann spårlöst i den brasilians­ka djungeln.

Mount Everest-expedition­en Leddes av: George Mallory och ”Sandy” Irvine

År: 1924

Var Mallory och Irvine de första som lyckades bestiga Mount Everest? Det får vi förmodlige­n aldrig veta. Mallorys kropp hittades 1999, men det fanns inget som visade om han hade nått toppen eller inte.

Jordenrunt­flygning

Leddes av: Amelia Earhart

År: 1937

Den orädda piloten Amelia Earhart var den första kvinnan som gjorde en ensamflygn­ing över Atlanten. Hon försvann troligen någonstans i Stilla havet under vad som var tänkt att bli den första jordenrunt­flygningen. Hennes kropp hittades aldrig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden