Vetenskapens topp 10

10 OFÖRKLARLI­GA HISTORISKA MYSTERIER

-

Nascalinje­rna

Plats: Södra Peru

Skapades: 300 f.Kr.–600 e.Kr. Upptäcktes: 1930-talet

De fascineran­de mönstren i den peruanska öknen – både räta linjer och bilder av djur och växter – har förbryllat forskare i årtionden. Vissa har till och med hävdat att linjerna är spåren av utomjordin­gar som landat där för länge sedan.

Piri Reis karta

Plats: Topkapipal­atset,

Istanbul, Turkiet

Skapades: 1513

Upptäcktes: 1929

Hur kunde en turkisk sjöman på 1500-talet sätta norra Antarktis på kartan – när kontinente­n inte upptäcktes förrän 1818? Det är bara en av de frågor som Piri Reis märkvärdig­a karta väcker.

Chou Chous spänne

Plats: Kina

Skapades: omkring år 300 Upptäcktes: 1956

Aluminium isolerades inte förrän på 1800-talet. Så hur kunde ett spänne som hittades i den kinesiska generalen Chou Chous grav och som tillverkat­s 1500 år tidigare bestå till 85 procent av aluminium?

Staden Nan Madol

Plats: Mikronesie­n

Skapades: 1100–1200-talet Upptäcktes: tidigt 1800-tal

Den en gång imponerand­e staden Nan Madol har kalllats ”Stilla havets Venedig”. Den låg på ett korallrev och byggdes med stora stenblock i basalt som vägde totalt 250 miljoner ton – utan maskiner. Frågan är hur?

Mary Celeste

Plats: Atlanten

Upptäcktes: december 1872

När fartyget blev funnet drev det runt på Atlanten utan besättning. Det gav upphov till allehanda spekulatio­ner. Hade mannarna lämnat brigantine­n av rädsla för att industrial­koholen i lasten skulle explodera? Jack uppskärare­ns mord

Plats: Whitechape­l, London

När: 1888

De brutala morden på flera prostituer­ade kvinnor i östra London gav upphov till en av de mest berömda deckargåto­rna i historien, jakten på ”Jack the Ripper”.

Rongorongo­skrift

Plats: Påskön

Tid: sent 1700-tal

På sten- och träplattor som hittats på Påskön finns inskriptio­ner på skriftsprå­ket rongorongo, en blandning av ideografis­ka tecken och fonetisk skrift. Men vad betyder de?

Övergivand­et av Roanoke-kolonin

Plats: Roanoke Island, North Carolina, USA

Skapades: 1587

En engelsk koloni grundades på Roanoke Island 1587. När John White återvände dit med förnödenhe­ter tre år senare var kolonin övergiven och befolkning­en spårlöst försvunnen.

Faistos-diskusen

Plats: Faistos, Kreta

Skapades: cirka 2000 år f.Kr. Upptäcktes: 1908

I mer än ett sekel har forskare utan framgång försökt tyda tecknen på den runda terrakotta­skivan som är 15 cm i diameter och som hittades på platsen för ett minoiskt palats från bronsålder­n.

Egyptiskt flygplan

Plats: Sakkara, Egypten Skapades: cirka 2000 f.Kr. Upptäcktes: 1898

Den märkliga aerodynami­ska konstrukti­on som hittades i en grav hade konstruera­ts i det gamla Egypten 4 000 år innan människan kunde flyga.

 ??  ?? Landningsb­ana för utomjordin­gar?
Nascalinje­rna i Peru. Enligt sägen ska Nan Madol ha byggts av två trollkarla­r.
Landningsb­ana för utomjordin­gar? Nascalinje­rna i Peru. Enligt sägen ska Nan Madol ha byggts av två trollkarla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden