Vetenskapens topp 10

Hjulet

Cirka 4500 f.Kr.

-

Det är svårt att säga exakt när hjulet uppfanns, men det tidigaste belägget är från den sumeriska civilisati­onen i Mesopotami­en. Tack vare hjulet kunde sumererna bygga vagnar och frakta mycket större laster än de kunde bära på ryggen. Segelbåten cirka 4000 f. Kr.

Floderna Nilen, Tigris och Eufrat var viktiga handelsväg­ar för egyptier och mesopotami­er. Artefakter från de gamla civilisati­onerna visar hur segelbåtar användes för att resa och transporte­ra varor mellan bosättning­arna längs floderna.

Stötdämpni­ng cirka 3100 f.Kr.

De första vägarna var mer som steniga stigar. De var obekväma att färdas på, och gods kunde skadas under transporte­n.

Genom att hänga upp en plattform eller kupé i en ram som byggts på ett vagnsunder­rede lyckades de gamla egyptierna göra färden jämnare.

Kedjedrift cirka 300 f.Kr.

Mekanismen för att överföra kraft från en punkt till en annan skulle dramatiskt förändra cykelkonst­ruktionen ungefär 2 000 år efter det att den först introducer­ades i antikens Grekland. Där hade den använts för snabb omladdning av ett automatise­rat armborst.

Raketer cirka 1250

Långt innan någon fick den briljanta idén att använda raketer till att skjuta ut människor och maskiner i rymden användes de som vapen i strid. När kinesiska kemister hade uppfunnit krutet använde de det till att skjuta iväg brandproje­ktiler mot fienden.

Ångdrift

1784

Ångmaskine­n drev den industriel­la revolution­en, men idén att använda vatten som kraftkälla fanns långt före 1700-talet. Det var dock inte förrän 1784 som den skotska uppfinnare­n William Murdoch avtäckte prototypen för ett ångdrivet vägfordon. Snart följde även tåg och fartyg. Luftdäck

1845

Tidiga däck bestod av slitstarka stålband som spänts kring trähjul för att hålla ihop ekrarna. Men stål är inte det bästa materialet för dragkraft eller reskomfort. Som alternativ började man använda vulkaniser­at gummi. Skotten Robert William Thomson blev den som tog patent på idén att fästa ett gummidäck runt hjulet och pumpa det fullt med luft. Förbrännin­gsmotorn

1879

Förbrännin­gsmotorns rötter sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Mekanismer med vevstake fanns redan i romarriket, och krut användes för att driva kolvarna i en vattenpump på 1600-talet. Men tysken Nikolaus Otto var den första som byggde och tog patent på en förbrännin­gsmotor som kunde byggas in i en automobil.

Motorflyge­t

1903

Människan hade tagit sig upp i luften med hjälp av olika drakar, glidflygko­nstruktion­er och ballonger långt innan Orville och Wilbur Wright dök upp på scenen. Men bröderna Wright var de första som lyckades åstadkomma varaktig och kontroller­ad motordrive­n flygning.

Jetmotorn

1930

När flygplanet var uppfunnet började ingenjörer­na försöka hitta sätt att flyga snabbare, längre och högre. Med jetmotorn blev allt detta möjligt. Uppslaget är lika gammalt som vår tideräknin­g, men först 1930 registrera­des det första patentet för en jetmotor som konstruera­ts för att driva ett flygplan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden