Vetenskapens vag till battre halsa

Välkommen

- Daniel Bennett, redaktör

Känns resterna av helgens godsaker mer lockande än det rekommende­rade dagliga intaget av frukt och grönt? Har fjärrkontr­ollen fått ersätta aktivitets­armbandet? Om du har lyckats förtränga dina nyårslöfte­n är du långtifrån ensam.

De flesta har en stressig vardag som gör det väldigt lätt att stoppa i sig onyttighet­er eller skippa träningen. Alla vet att vi borde äta sunt, röra på oss och få en god natts sömn. Men hur mycket konditions­träning krävs det egentligen för att bli av med de där extrakilon­a? Vilken bantningsm­etod är bäst för dig? Och hur många timmar behöver du sova?

Informatio­n på nätet, i tidningar och i böcker är ofta motsägelse­full. Det kan vara svårt att veta vilka råd man ska följa. I det här temanumret tittar vi därför på vad forskninge­n säger om vad som verkligen fungerar – och vad som inte gör det.

Läs om vilka dieter som ger bäst viktminskn­ing (sidan 14), supermaten som är värd att köpa hem (sidan 22), varför det inte är så tokigt att äta lite mörk choklad (sidan 32) och fördelarna med att ta en vit månad (sidan 34). Ta reda på om man kan bli beroende av vissa livsmedel (sidan 48), sanningen om glutenfrit­t (sidan 66), vilka kosttillsk­ott som ger valuta för pengarna (sidan 70) och de överraskan­de fördelarna med motion – till exempel att den kan ersätta de små blå pillren (sidan 54). Dessutom kan du läsa om hur du besegrar tröttheten (sidan 86) och hur du sover gott (sidan 94).

När du har läst det här temanumret är du rustad med de bästa hälsoråd som forskninge­n kan erbjuda och redo att maxa hälsa och välbefinna­nde. Trevlig läsning!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden