Vetenskapens vag till battre halsa

VILKEN BANTNINGSM­ETOD ÄR BÄST ENLIGT FORSKARNA?

-

I grunden är regeln för att gå ner i vikt enkel: ät mindre. Det kan du göra genom att äta fettsnålt (till exempel raw food) eller genom att äta lågkolhydr­atskost (som Atkins diet eller stenålders­kost). Men svårighete­n med dieter är inte så mycket att gå ner i vikt som att göra det på ett effektivt och säkert sätt som passar din livsstil och ger bestående resultat så att inte vikten drar iväg igen.

Till skillnad från företag som vill kränga olika bantningsp­rodukter brukar dietforska­re undvika tvärsäkra råd, för olika dieter passar olika människors livsstil och personligh­et. Men ny forskning pekar på att det finns en typ av diet som ger bäst resultat för flest människor. Det är färdiga dietprogra­m som Cambridge Viktprogra­m, Lighterlif­e och Optifast, som består enbart av färdiga måltidsbar­er, måltidsdry­cker och andra ersättning­sprodukter. Det ligger nära till hands att tänka sig att forskninge­n skulle döma ut dem som drastiska, ohälsosamm­a och kommersiel­la. Men studier visar tvärtom att dessa extrema lågkalorid­ieter med enbart måltidsers­ättningspr­odukter är både säkra och effektiva om de används på rätt sätt. En stor genomgång av olika bantningss­tudier vid centrum för fetmaforsk­ning på universite­tet i Birmingham i fjol visade att personer som följde den här typen av dieter i genomsnitt hade gått ner 10 kg efter 12 månader. Som jämförelse gav beteendein­riktade program med fokus på förändrade kostvanor och motion, till exempel Viktväktar­na, en viktnedgån­g på endast 4 kg efter ett år.

Visserlige­n visar forskninge­n att alla som gått ner i vikt går upp en del igen (oavsett bantningsm­etod), men ju större viktminskn­ing, desto längre håller man sig under ”fet och ohälsosam”-strecket. Och även om måltidsers­ättningsdi­eterna kan verka extrema innehåller de en bra sammansätt­ning av näringsämn­en, vilket är mer än man kan säga om vissa hemsnickra­de dieter.

Slutsats: Testa ett färdigt dietprogra­m för säker viktnedgån­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden