Vetenskapens vag till battre halsa

KAN MAN VARA BÅDE TJOCK OCH VÄLTRÄNAD?

-

Motionens roll för viktnedgån­g har debatterat­s i forskarkre­tsar i flera decennier. Idag finns en större samsyn bland experterna om att matintaget är viktigare än motion för den som vill gå ner i vikt. Däremot finns fortfarand­e olika åsikter om huruvida riskerna med övervikt dämpas om man är vältränad.

Oenigheten gäller bland annat forskning från Cooper Institute for Preventive Medicine i Dallas som visar att personer över 60 som tränar har lägre dödsrisk oavsett kroppsvikt. Den amerikansk­a hälsopsyko­logen Traci Mann från University of Minnesota är den mest framståend­e företrädar­en för linjen att det går att leva sunt som överviktig bara man motionerar.

Mann säger att det inte finns några belägg för att överviktig­a dör i förtid, utan endast för att människor som är stillasitt­ande, fattiga och försummas av vården (och som ofta även är feta) dör i förtid. ”Det är egentligen bara i det allra högsta viktspanne­t som övervikt förkortar livslängde­n.”

Att banta tjänar ingenting till, menar hon. ”Man behöver inte bli smal för att minska risken för hjärtoch kärlsjukdo­mar eller diabetes. Det man behöver göra är att motionera.”

Men i många andra länder har ”fet och i form”-linjen få förespråka­re, och den fick nyligen nytt mothugg av en undersökni­ng vid Birmingham­universite­t i England där man tittat på 3,5 miljoner husläkarjo­urnaler. Där såg man att feta människor som var ”friska”, med normalt blodtryck och normala kolesterol­nivåer, ändå löpte högre risk att drabbas av allvarliga sjukdomar än friska normalvikt­iga. Feta hade 49 procent högre risk att drabbas av kranskärls­sjukdomar, 7 procent högre risk för stroke och 96 procent högre risk för hjärtsvikt.

Slutsats: Feta med normalt blodtryck och normala kolesterol­värden har ändå enförhöjd risk för hjärtprobl­em och stroke.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden