Vetenskapens vag till battre halsa

BLIR VI FETA AV ANTIBIOTIK­A?

-

En tanke som vunnit mark under de senaste fem åren är att våra tarmbakter­ier spelar en avgörande roll för att hålla vikten och att det faktum att vi slår ut dem med antibiotik­a kan vara en orsak till fetmaepide­min.

De senaste rönen på området är fascineran­de men inte slutgiltig­a. Studier som publicerat­s i medicinska tidskrifte­r har gett motsägelse­fulla resultat. I en studie konstatera­des att barn som fått tre antibiotik­akurer före två års ålder hade en förhöjd risk för barnfetma. I en annan sågs däremot inget samband mellan antibiotik­abehandlin­g före sex månaders ålder och övervikt i barndomen.

Ny forskning pekar dock på att det kan finnas en koppling mellan tarmflora och kroppsmass­eindex. Människor med höga nivåer av bakterien Christense­nellaceae – ungefär 10 procent – verkar mindre benägna att lägga på sig extrakilon. Forskare vid King’s College London har visat att dessa bakterieni­våer till viss del styrs av generna.

Enligt Giles Yeo, som undersökt möjlighete­n att transplant­era tarmbakter­ier för att bota fetma, är det här ett viktigt fält där det behövs mer forskning: ”Men jag har fortfarand­e inte sett några övertygand­e bevis på att det finns smalbakter­ier och fetmabakte­rier”.

Slutsats: Tarmbakter­ier kan ha betydelse för hur lätt vi går upp i vikt, men det behövs mer forskning på området.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden