Vetenskapens vag till battre halsa

FUNGERAR FETT - FÖRBRÄNNIN­GSPILLER?

-

Det finns gott om ”förbrännin­gshöjande” kosttillsk­ott – med ingrediens­er som koffein, kapsaicin, L-karnitin och grönt te-extrakt – som påstås stimulera energiförb­ränningen så att kroppen gör av med fler kalorier snabbare. Men det finns få belägg för att dessa produkter fungerar och de flesta påståenden­a är inte vetenskapl­igt granskade eftersom medlen inte klassas som läkemedel utan som kosttillsk­ott.

Vissa undersökni­ngar har pekat på att koffein ökar förbrännin­gen, men enligt Mayo Clinic tycks detta inte ha någon betydande effekt på viktnedgån­gen. De flesta andra ingrediens­erna i fettförbrä­nningspill­er finns det väldigt lite data om. Några mindre undersökni­ngar har dock indikerat att kapsaicin, ett ämne som förekommer naturligt i chilifrukt­er, kan bidra till högre mättnadskä­nsla och mindre bukfett.

Det kommer ständigt nya rapporter om livsmedel som sägs kunna erbjuda en genväg till viktminskn­ing genom att öka förbrännin­gen, minska fettprocen­ten eller främja nyttiga tarmbakter­ier. Cayennepep­par, äppelcider­vinäger och kanel är några ingrediens­er som figurerat i nyheterna på sistone. Problemet är att de flesta av dessa rapporter bygger på små enstaka undersökni­ngar som oftast gjorts på gnagare, inte människor. Kanske ligger det något i påståenden­a, men det är för tidigt att säga.

Slutsats: Det finns ingen enkel genväg till fettförbrä­nning. Tyvärr!

Simon Crompton är frilansskr­ibent och -redaktör specialise­rad på naturveten­skap, hälsa och sociala frågor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden