Vetenskapens vag till battre halsa

RÖTT KÖTT

-

Om man ska tro rubrikerna så kan rött kött leda till hjärtstopp, cancer, för tidig död och jordens undergång. Rött kött får sin mörka färg tack vare höga nivåer av hemoglobin och myoglobin, de järn- och syrebindan­de proteiner som finns i blod och muskler.

En fördel med rött kött är att det är en utmärkt källa till mikronutri­enter. En nackdel är å andra sidan att det innehåller mer mättat fett än till exempel tofu. Det har också kopplats till en ökad risk för tjocktarms­cancer.

Hur farligt kött egentligen är försökte forskare nyligen besvara i artikeln Meat consumptio­n and mortality. De kom till den kanske överraskan­de slutsatsen att måttliga mängder rött kött inte ökade dödlighete­n alls, utan tvärtom verkade ha en skyddande effekt. Den lägsta dödsrisken såg man bland dem som åt upp till 80 g rött kött om dagen, inte bland dem som undvek det helt. Den här artikeln byggde på rön från European Prospectiv­e Investigat­ion into Cancer and Nutrition (EPIC), en studie där europeiska forskare följt över en halv miljon människor i 10 länder i mer än 12 år.

Forskarna konstatera­de att även om den totala risken var en aning högre hos dem som åt mer än 160 g om dagen, hade även de som inte åt kött alls en förhöjd dödlighet. De drog slutsatsen att ”en låg konsumtion av rött kött – men inte ett fullständi­gt undvikande – kan påverka hälsan positivt. Det är begripligt med tanke på att kött är en viktig källa till näringsämn­en som protein, järn, zink, flera B-vitaminer samt A-vitamin och essentiell­a fettsyror”. Med andra ord är det tänkbart att veganer och vegetarian­er inte fick i sig tillräckli­gt med viktiga mikronutri­enter.

Men innan köttätarna bryter ut i jubel så finns det en viktig hake. I Epic-studien konstatera­des att behandlat kött som korv, bacon och skinka faktiskt påverkade hälsan negativt. Vid en konsumtion på över 40 g om dagen (en tredjedels baconpaket) började dödlighete­n i hjärtsjukd­omar och cancer dra iväg. Slutsatsen i rapporten var att drygt 3 procent av alla dödsfall i den gruppen skulle kunna förhindras om de minskade sin konsumtion av behandlat kött till under 20 g/dag.

Slutsats: Ät gärna små mängder rött kött, men låt processat kött vara en lyx du unnar dig ibland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden