Vetenskapens vag till battre halsa

SMÖR

-

Under de senaste åren har det pågått en smördebatt som skapat förvirring vid mejerihyll­orna i butiken. Låt oss reda ut begreppen.

Smör är mättat fett. I flera decennier har kostråden uppmanat oss att minska mängden mättat fett i kosten eftersom det ökar mängden dåligt kolesterol i blodet, vilket kan leda till blodproppa­r som orsakar hjärtattac­k eller stroke. Den brittiska folkhälsom­yndigheten rekommende­rar att man skär ner på det mättade fettet, med hänvisning till en genomgång av 15 kliniska försök.

Forskare vid Cambridgeu­niversitet­et gjorde å andra sidan en granskning av befintliga data som publicerad­es i Annals Of Internal Medicine 2014. Där konstatera­des att det inte gick att se något samband mellan mättat fett och ökad risk för hjärtsjukd­omar. Slutsatsen att det var okej att äta smör igen spred sig som en löpeld på nätet. Men forskarna bakom studien varnade för att dra för enkla slutsatser. De hade sett att det finns olika sorters mättat fett med olika sammansätt­ning och olika effekter – en del bra, andra dåliga. Även om vissa mejeriprod­ukter kan visa sig sänka risken för sjukdomar verkade inte smör höra till dem. Tvärtom höll teamet med om att smör ökar det dåliga kolesterol­et. En färsk studie från Harvarduni­versitetet pekar i samma riktning. Där såg man att en femprocent­ig ökning av intaget av mättat fett ökade risken för hjärtsjukd­omar med hela 25 procent. Resultatet ger stöd åt de gällande rekommenda­tionerna att äta mindre mättat fett och byta ut smör mot olja med omättade fetter. Enligt studien uteblir dock hälsovinst­erna med att utesluta mättat fett om du fortsätter äta raffinerad­e kolhydrate­r som vitt bröd. För att risken ska sjunka måste du äta komplexa kolhydrate­r som grönsaker och fullkorn.

Slutsats: Välj olivolja och solrosolja när du lagar mat och använd smör sparsamt.

Vissa mejeriprod­ukter kan sänka risken för sjukdomar, men smör hör inte till dem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden