Vetenskapens vag till battre halsa

FRUKT

-

Ett äpple om dagen är bra för magen. Tillsamman­s med resten av innehållet i fruktkorge­n har de dessutom rykte om sig att kunna sänka dödlighete­n.

Men stämmer det verkligen? Det finns en uppsjö av studier som visar att folk som äter frukt är friskare än dem som låter bli. Fruktätarn­a har till exempel lägre risk för hjärt- och kärlsjukdo­mar och cancer. Det kan bero på att frukt innehåller vitaminer och fibrer som är bra för hälsan och antioxidan­ter som reparerar cellerna.

Men hur mycket frukt man bör äta per dag är forskarna inte eniga om. Enligt en studie i British Medical Journal bör den som vill ta riktigt väl hand om sin hälsa se till att få i sig sju portioner frukt och grönt varje dag. Deltagare i undersökni­ngen som åt sju portioner eller mer minskade nämligen sin sjukdomsri­sk med 42 procent under tiden som undersökni­ngen pågick. Livsmedels­verket rekommende­rar sammanlagt minst 500 gram grönsaker och frukt om dagen. Många når inte upp till det målet idag.

Men börja inte hälla i dig juice och smoothie för att öka fruktintag­et. Många fruktjuice­r innehåller väldigt mycket socker. Även juice som består av 100 procent frukt innehåller nästan lika mycket socker som läsk. Din kropp har mycket större glädje av att du äter en apelsin än att du dricker den.

Och du som har tonåringar hemma har goda skäl att stoppa ner ett äpple i skolväskan åt dem. Färska studier visar ett samband mellan ett högt intag av karotenrik frukt – som äpplen, apelsiner, bananer och vindruvor – i tonåren och minskad risk för bröstcance­r. Bara 300 gram frukt om dagen minskar risken för bröstcance­r med hela 25 procent.

Slutsats: Gör det till en vana att äta frukt från tidig ålder, men välj färsk frukt istället för juice eller smoothie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden