Vetenskapens vag till battre halsa

Forskarna som slåss mot fettet

Har vinterns långa tv-kvällar gått ut över midjemåtte­t? Vi navigerar genom minfältet av myter och missuppfat­tningar för att ta reda på vad experterna egentligen säger om hur man går ner i vikt.

- TEXT: SIMON CROMPTON

Statistike­n talar sitt tydliga språk: andelen feta har fördubblat­s sedan 1990-talet. Idag är 15 procent av alla män och kvinnor i Sverige feta, jämfört med 7 procent för 20 år sedan.

Övervikten gör oss också sjukare: en färsk undersökni­ng som publicerad­es i Lancet Public Health visar ett tydligt samband mellan kroppsvikt och antal sjukhusbes­ök. Men övervikten gör dessutom många människor olyckliga.

En undersökni­ng av attityder i Storbritan­nien visar att överviktig­a blir allvarligt stigmatise­rade och att toleransen är låg: hela 53 procent anser att de flesta överviktig­a skulle kunna gå ner i vikt om de bara försökte. Men forskninge­n visar att det inte är någon enkel fråga om viljestyrk­a.

”Hjärnan har ett välutveckl­at belöningss­ystem för mat, och om något som ger belöningse­ffekter är konstant tillgängli­gt, varför avstå?” säger professor Susan Jebb, forskare inom näringslär­a på universite­tet i Oxford. ”Vi lever i en stressig tillvaro där det hela tiden krävs en medveten ansträngni­ng för att säga nej.”

Som tur är kan forskninge­n nu ge vissa svar på vad som krävs för att hålla vikten under kontroll. För bara ett årtionde sedan fanns inte tillräckli­gt med vetenskapl­iga försök att underbygga kostråden med. Idag finns däremot klara belägg för hur du kan vinna fajten mot fettet och en del av fynden överraskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden