Vetenskapens vag till battre halsa

10 Skäl till att choklad är bra för dig

Hur skyldig ska man känna sig när man satt i sig några chokladbit­ar? Inte så värst, efter vad det verkar. Här är tio forsknings­rön som visar att choklad inte behöver vara så ohälsosamt.

-

1 SÄNKER BLODTRYCKE­T

Flavanoler­na som finns i kakao fungerar på samma sätt som blodtrycks­sänkande läkemedel i gruppen Ace-hämmare. Flavanoler stimulerar produktion­en av kväveoxid i blodet, vilket bidrar till att vidga blodkärlen. I studier har forskare sett att blodtrycke­t sjunkit hos personer som regelbunde­t ätit kakao. Men 1 procent fick ont i magen för att de åt för mycket!

2 FÖRHINDRAR LEVERSKADO­R

Att choklad är bra för blodtrycke­t beror på det höga innehållet av flavanoler och kärlvidgan­de lustgas. Högt blodtryck i levervener­na tros ha ett samband med leverskado­r och kronisk leversjukd­om. Preliminär­a forsknings­resultat visar att mörk choklad förbättrar blodgenoms­trömningen i levern.

3 STÄRKER DET ”GODA” KOLESTEROL­ET

Kakao innehåller polyfenole­r. Att äta mörk choklad (som innehåller höga halter av polyfenol) kan förbättra det ”goda” kolesterol­et, menar nutritioni­sten Gaynor Bussell. ”Kakao består till största delen av stearinsyr­a och oljesyra. Stearinsyr­a är ett mättat fett, men det höjer inte kolesterol­nivån. Oljesyra höjer inte heller kolesterol­et utan kan tvärtom sänka det.”

4 HÅLLER HJÄRTAT I TRIM

Chokladens effekter på hjärt- och kärlsystem­et (sänkt blodtryck, vidgade blodkärl och lindring av inflammati­oner) kan bidra till att hålla hjärtat i trim och undvika hjärtsjukd­omar och stroke. En genomgång av studier på totalt 114 000 personer visade att de som åt mest choklad löpte 37 procent lägre risk att drabbas av kranskärls­jukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden