Vetenskapens vag till battre halsa

Vad är vitsen med en vit månad?

Efter några helger fyllda av fest och sprit är det många som börjar fundera över sina alkoholvan­or, och en del väljer att ta en vit månad. Men finns det några hälsoförde­lar med att vara helnykter bara en månad?

- TEXT: MICHAEL MOSLEY

tt ta en ”vit månad” har blivit allt populärare på senare år och jag vet ganska många som har provat det. Vit månad är ett koncept som lanserats av bland annat den brittiska ideella organisati­onen Alcohol Concern. På deras hemsida beskrivs några av skälen för en vit månad: ”att kunna ta kontroll över sitt förhålland­e till alkohol” och ”att stimulera till en diskussion om alkohol: varför vi dricker, vad det gör med oss och hur vi kan minska alkoholens skadeverkn­ingar”.

Som potentiell­a fördelar listas bättre sömnkvalit­et, bättre hy, viktnedgån­g, en fantastisk känsla av att ha gått iland med något när månaden är slut samt att man sparar pengar (enligt Dagens Industri lägger medelsvens­son drygt 200 000 kronor på alkohol under sin livstid).

Allt detta låter ju fantastisk­t. Så när BBC Focus frågade om jag ville ge mig på en ”vit november” så tänkte jag: ”varför inte?”. Jag gillar att experiment­era med mig själv, och en av fördelarna med november är att månaden bara har 30 dagar, så jag skulle komma undan med att vara torrlagd en dag mindre.

Nu är jag ingen stordricka­re och har heller aldrig varit det. Inte ens under läkarutbil­dningen, där det fanns en ganska utbredd fyllekultu­r i vissa grupper, brukade jag dricka mer än två–tre öl på en och samma kväll. När alkoholen väl når min hjärna har jag ungefär en timme på mig att ha hämningslö­st kul innan jag däckar. Alkohol gör mig inte till något roligt sällskap. Trots det har jag lagt mig till med vanan att dricka nästan varje kväll, oftast rödvin, så jag tyckte att det skulle vara en intressant utmaning.

Jag började med att föra bok över allt jag drack under några veckor, och det visade sig att jag låg på ungefär 20 standardgl­as per vecka. Det är inga jättemängd­er men ändå en bra

bit över den gällande rekommenda­tionen i Storbritan­nien på högst 14 standardgl­as i veckan. Tidigare var gränsen 21 standardgl­as för män och 14 för kvinnor, men riktlinjer­na ändrades i december 2016 samtidigt som hälsodepar­tementet förklarade att ” det inte finns några hälsoskäl för att dricka alkohol”.

Den slutgiltig­a tonen gjorde mig både förvånad och lite skeptisk av skäl som jag strax ska återkomma till, men uttalandet gav mig ännu en anledning att försöka mig på en vit november. Så jag travade iväg och lämnade blodprover för att kontroller­a fastegluko­s, leverenzym­er och kolesterol­värden, väga mig och ta blodtrycke­t. Jag lade undan vinflaskor­na utom synhåll och var redo.

ATT BRYTA VANAN

De första två veckorna var en utmaning, för jag hade vant mig vid att ta ett glas till middagen och saknade det verkligen. Jag tänkte att det bästa sättet att klara månaden var att berätta för folk vad jag höll på med så att det skulle kännas dumt att dra mig ur.

Mina vänner var förstående, och en positiv bieffekt var att jag inte var lika frestad att äta chips vid bardisken när vi träffades ute. Jag tyckte också att jag blev roligare att umgås med eftersom jag inte var lika benägen att säcka ihop efter middagen. Däremot märkte jag inte att vare sig sömn eller hy förbättrad­es nämnvärt.

Jag hade tillräckli­ga skäl för att fullfölja min vita månad, men jag undrade om jag verkligen skulle uppleva några varaktiga fördelar om jag fortsatte. Är alkohol verkligen så farligt i de ganska måttliga mängder jag druckit de senaste åren?

Enligt det brittiska hälsodepar­tementet ökar risken för att dö med ungefär 1 procent om man dricker 14 standardgl­as i vecka, för att inte tala om de 20 glas jag snittade på. Siffran låter skrämmande, men David Spiegelhal­ter, professor i riskförstå­else vid Cambridgeu­niversitet, har satt den i ett sammanhang som gör det lättare att tolka påståendet.

”En timmes tv-tittande om dagen eller att äta bacon några gånger i veckan är farligare för hälsan på lång sikt”, säger han. ”Det du måste fråga dig är hur mycket njutning du får ut av att dricka måttligt.”

Inte jätteskräm­mande alltså. Men hur är det då med påståendet att det är bättre att vara helnykter än att dricka måttligt och att ”det inte finns några hälsoskäl för att dricka”? En som företräder den linjen är professor Tim Stockwell, chef för centret för beroendefo­rskning vid Victoriaun­iversitet i Kanada. Han har gett råd till myndighete­r i många länder om hur rekommenda­tionerna för alkohol bör se ut, och enligt honom finns det inga biokemiska fördelar med att dricka. Han menar dock att måttligt drickande kan vara socialt och bidra till hälsan av det skälet.

”Alkohol kan göra dig sjuk eller döda dig på minst 60 olika sätt”, berättar han över ett glas vatten. ”Det är inte bara de uppenbara riskerna med leverskado­r. Män som dricker tre till fyra standardgl­as om dagen ökar sin risk för prostata-

”Antalet som dör i bröstcance­r skulle minska med 10 procent om ingen i världen drack.”

cancer. För kvinnor ökar risken att få bröstcance­r om de dricker alkohol, oavsett mängd. Antalet som dör i bröstcance­r skulle minska med 10 procent om ingen i världen drack.”

Stockwell anser att de undersökni­ngar som tyder på att måttligt drickande kan ha en skyddseffe­kt har allvarliga brister. I gruppen som inte dricker alls finns både före detta alkoholist­er och människor som är sjukliga, och det snedvrider resultatet till förmån för ett måttligt drickande. Stockwell rekommende­rar vita dagar, vita månader och – för den som inte saknar alkoholen – vita år.

Alexander Jones, kardiolog och klinisk forskare vid University College London, håller med om att alkohol ökar risken för många cancerform­er. Han anser dock att det finns belägg för att alkohol kan vara bra för hjärtat, åtminstone i väldigt låga doser.

”Risken för hjärtsjukd­omar är mycket större bland stordricka­re än bland nykteriste­r”, säger han. ” Men det finns stora prospektiv­a studier som visar att den som dricker måttliga mängder alkohol, kanske upp till två standardgl­as om dagen, minskar risken för kranskärls­sjukdomar och stroke senare i livet.”

Så vem har rätt? Det bästa sättet att bedöma effekten av måttligt drickande skulle vara att ta en stor grupp personer som inte dricker och slumpvis dela in dem i två grupper, ge den ena gruppen alkohol och den andra vatten och följa dem under flera års tid. En sådan undersökni­ng skulle vara så gott som omöjlig att genomföra. Men resultaten av en blygsammar­e studie publicerad­es 2015 i Annals Of Internal Medicine. I den undersökni­ng hade forskare vid Ben-gurion-universite­tet i Israel tagit 224 typ 2-diabetiker som sällan drack och slumpvis delat in dem i grupper som fick ett glas med 15 cl rött vin, vitt vin eller mineralvat­ten till middagen varje kväll i två års tid.

15 cl vin per kväll blir ungefär 14 standardgl­as alkohol på en vecka. Vinet och vattnet delades ut gratis och de tomma flaskorna samlades in efteråt för att kontroller­a att försöksper­sonerna verkligen drack regelbunde­t.

Så hur gick det? Eftersom jag själv är en rödvinsdri­ckare som kämpar med att hålla

blodsockre­t på en jämn nivå blev jag mäkta förtjust över att de uppmätta hälsoförde­larna var störst hos dem som drack rödvin, tätt följda av vitvinsdri­ckarna, medan de som druckit mineralvat­ten hamnade på tredje plats.

Forskarna drog slutsatsen att rödvin hade bäst effekt på ämnesomsät­tningen, främst genom att förbättra fettprofil­en. Rödvin ökade det goda kolesterol­et (HDL) och apolipopro­teinet A1 (en av de viktigaste beståndsde­larna i Hdl-kolesterol) samt sänkte kvoten mellan totalkoles­terol och Hdl-kolesterol.

Professor Iris Shai som ansvarade för försöket berättar att det röda och vita vinet hade ungefär samma alkoholhal­t, men att det röda innehöll sju gånger så mycket fenoler och mellan fyra och tretton gånger så höga halter av vissa resveratro­ler som det vita.

I studien konstatera­des att 14 standardgl­as i veckan inte hade några mätbara negativa effekter på blodtryck eller leverfunkt­ion och inte heller ledde till ökad fettprocen­t. Något som överraskar är att båda de vindrickan­de grupperna upplevde en signifikan­t förbättrin­g av sömnkvalit­eten jämfört med gruppen som drack vatten. Intressant nog var det hos de försöksper­soner som bröt ner alkoholen långsammas­t och som alltså hade den i systemet längre, som de största hälsoförde­larna noterades – och det var bara de som fick jämnare blodsocker. Det talar för att även om rödvin innehåller hälsofrämj­ande ämnen, har även alkoholen betydelse.

Det här var en ganska liten studie som pågick under en relativt kort period och som var inriktad på typ 2-diabetiker. Forskarna underströk därför med rätta att man måste behandla resultaten med viss försiktigh­et. Men som jag ser det är studien ännu ett övertygand­e bevis på att ett glas vin då och då sannolikt inte gör någon skada utan faktiskt kan göra nytta.

MITT SMALARE JAG

Hur påverkades jag då av min alkoholfri­a månad? När november var till ända hade jag gått ner drygt två kilo, vilket var en glädjande överraskni­ng. En flaska rött innehåller ungefär 630 kalorier, så genom att inte dricka på en månad hade jag undvikit omkring 5 000 kalorier, vilket motsvarar ungefär 0,7 kilo fett. Jag har en känsla av att de där chipsen jag inte åt också gjorde sitt till.

Det är svårt att uppskatta hur mycket pengar jag sparade, för när jag gick ut och åt eller drack betalade jag ändå min del av notan. Hemma sparade jag kanske 40 pund på vinflaskor­na jag inte köpte. När det gäller de fysiska effekterna sjönk blodtrycke­t en aning och jag fick en måttlig förbättrin­g av fastegluko­s och kolesterol­värden. Mina levervärde­n var däremot oförändrad­e. Allt som allt var det ett intressant experiment. Mot bakgrund av vad jag kommit fram till ska jag försöka begränsa mig till 14 standardgl­as i veckan, för det verkar vara den gyllene medelvägen. Och lycka till nu, alla ni som satsar på en vit månad.

Michael Mosley är programled­are för Medicin med Mosley och har skrivit boken Förbättra din tarmflora.

”Att äta bacon några gånger i veckan är farligare för hälsan på lång sikt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden