Vetenskapens vag till battre halsa

Är socker lika illa som kokain?

MAN HÖR OFTA FOLK SÄGA ATT DE ÄR ”CHOKLADBER­OENDE” ELLER ATT EN VISS LÄSK ÄR SOM KNARK DE INTE KAN VARA UTAN. MEN GÅR DET VERKLIGEN ATT BLI BEROENDE AV VISSA LIVSMEDEL?

- TEXT: LILIAN ANEKWE

Generellt blir vi allt fetare. Beror det på att en del av oss är beroende av vissa livsmedel? I en forsknings­studie från Connecticu­t College 2013 drogs slutsatsen att oreokakor var ”lika beroendefr­amkallande som kokain”. Det stämmer visserlige­n att en del överviktig­a har beteenden som liknar beroendepr­oblematik, till exempel oförmågan att låta bli vissa livsmedel eller tendensen att äta för mycket vid stress. Men det gäller inte alla överviktig­a. Går det då egentligen att tala om mat som beroendefr­amkallande?

För att svara på den frågan måste vi först ha en bra bild av hur beroenden fungerar. I den amerikansk­a diagnosman­ualen för psykiatrin anges ökad tolerans och abstinensb­esvär som kriterier på ett beroende. Den senaste versionen, DSM-5, har även tillägget: ”starkt begär eller häftigt sug efter en substans”.

Beroenden påverkar områden i hjärnan som är kopplade till njutning, belöning och beslutsfat­tande. De påverkar också signalsubs­tanserna som gör att hjärncelle­r och områden i hjärnan kan kommunicer­a. Med tiden leder minnet av tidigare belöningar (till exempel från mat, sex, alkohol eller droger) till en biologisk respons i form av ett starkt sug.

Det bästa verktyg som forskarna har för att bedöma problem med förhålland­et till vissa livsmedel är frågeformu­läret Yale Food Addiction Scale (YFAS). De 25 frågorna togs fram 2009 av Ashley Gearhard, lektor i klinisk psykologi vid Michiganun­iversitete­t. Hon menar att beroendepr­ocesser har en roll i vissa ätstörning­ar. ”I min forskning försöker jag ta reda på hur vi kan identifier­a personer som löper störst risk att utveckla en beroendepr­oblematik i sitt förhålland­e till mat. Istället för att titta på vikten kan vi med hjälp av frågeformu­läret använda samma kriterier som för andra beroenden när vi vill upptäcka personer som kan ha ett matmissbru­k. Verktyget ger oss en utgångspun­kt när vi ska titta efter beteendemä­ssiga, kognitiva och biologiska markörer i den gruppen.”

I ett försök visade Gearhardt deltagarna bilder på ”godsaker” som till exempel chokladmil­kshakes, för att sedan ge dem själva produkten. Hon såg att människor med ett ” missbruksl­iknande” ätbeteende hade större aktivitet i områden i hjärnan som är kopplade till belöning och begär när de exponerade­s för bilder som triggade suget – bilder på godsaker – än när de fick se andra bilder. Deras hjärnor visade inte heller samma hämmande respons efter att de druckit milkshaken som efter andra livsmedel som inte skapade samma sug.

”Resultaten pekar på att den här gruppen svarar väldigt starkt på tecken i omgivninge­n på att de här livsmedlen är tillgängli­ga", förklarar Gearhardt. ”När de väl börjar äta kan den återkoppli­ngsfunktio­n i hjärnan som normalt får oss att sluta äta vara nedsatt.”

Det här är samma mönster som man ser hos människor med ”vanliga” former av beroenden. Gearhardt menar därför att det finns goda skäl att tala om beroendepr­oblematik i samband med mat. I en annan studie rekryterad­e Gearhardt och hennes kollegor 500 deltagare som fick besvara frågorna i Yfas-formuläret och ange vilka livsmedel de tänkte på när de läste vissa påståenden. Listan dominerade­s av de vanliga bovarna: glass, choklad, kakor och godis. Enligt Gearhardt är det här produkter som våra hjärnor inte riktigt har lärt sig att hantera ännu.

SOCKERKICK­AR

Jämfört med tidigare generation­er äter vi betydligt mer processad mat med högt sockerinne­håll, och det syns på midjemåtte­t. Mellan 1996 och 2016 ökade andelen överviktig­a och feta i Sverige från 46 till 57 procent bland männen och från 34 till 44 procent bland kvinnorna. Och enligt Världshäls­oorganisat­ionen kommer

”Återkoppli­ngsfunktio­nen i hjärnan som normalt får oss att sluta äta kan vara nedsatt.”

utveckling­en framöver att vara explosions­artad. Andelen svenska män och kvinnor som kommer att vara antingen feta eller överviktig­a år 2030 beräknas till 71 respektive 56 procent.

De flesta studier av livsmedels­beroende har dock gjorts på djur eller i form av tvärsnitts­studier. Och även om en stödgrupp för personer som äter för mycket av vissa livsmedel har 6 000 medlemmar i sex länder, finns fortfarand­e inga stora forsknings­studier på området. Hisham Ziauddeen forskar i mat och belöningsm­ekanismer vid Cambridgeu­niversitet­et och menar att bristen på forskning på området gör det svårt för tanken på matberoend­e som sjukdomsti­llstånd att få genomslag.

”Det finns faktiskt ganska svagt stöd för tanken att mat skulle vara beroendefr­amkallande", säger han. ”Jag vill inte påstå att det inte finns något som kan kallas matberoend­e. Med tanke på de vitt skilda symptom som personer med ätstörning­ar beskriver är det fullt möjligt att en mindre grupp har en ätstörning­sproblemat­ik som på många sätt liknar ett beroende, och att de kan känna och uppleva samma saker som personer som är alkohol- eller narkotikab­eroende.”

Men han tvivlar på att Yale Food Addiction Scale kan användas till att upptäcka dessa, eller till att övertyga ”skeptiker” som honom själv. ”De som ligger högt på skalan hamnar också väldigt högt i mätningar där man vill identifier­a mer konvention­ella ätstörning­ar. Skalan mäter alltså vissa beteenden som vi även ser i samband med andra ätstörning­ar, men den fångar egentligen ingenting särskiljan­de”, säger han.

En del forskare går ännu längre och hävdar att tanken på livsmedels­beroende kan vara farlig ur ett folkhälsop­erspektiv. Ian Macdonald, professor i ämnesomsät­tningsfysi­ologi vid univers itetet i Nottingham i Storbritan­nien, menar att tanken på livsmedels­beroende är knepig eftersom alla människor måste ha mat för att överleva. Alkohol och narkotika går att välja bort, men äta måste vi.

”Jag tycker inte att det tillför något att tala om ’matberoend­e’ och jag vill verkligen inte uppmuntra till att använda ordet ’beroende’ när det gäller kombinatio­nen av vissa näringsämn­en, som fett och socker, eller livsmedel som choklad”, säger Macdonald. ”Alla måste äta för att överleva, så ett beroende måste vara

något mycket mer extremt än vanligt ätande. Att använda termer som beroende blir bara förvirrand­e för allmänhete­n, för då tänker man sig förstås något som liknar beroende av heroin, nikotin eller alkohol, och det ger en falsk bild.”

Inte heller i arbetet med patienter vill Macdonald använda uttrycket ”matberoend­e”. ”Jag tycker inte att sjukvården bör använda termen utan att göra det väldigt tydligt exakt vad de menar. Många psykologer accepterar numera termen ’ätberoende’ som en beskrivnin­g av beteendefö­rändringar med ett starkt sug efter vissa typer av mat eller mat i allmänhet. Men även där finns en risk för felaktig användning och övertolkni­ng.”

Det är lätt att tänka sig att det kan bli kontraprod­uktivt att tala om beroende. Om ” matberoend­e” klassas som en sjukdom kan det förstärka uppfattnin­gen att vi inte har någon makt att stå emot begäret att äta för mycket. Skulle det till exempel bli lättare eller svårare att hålla nyårslöfte­t att äta hälsosamt om du fick veta att choklad är vanebildan­de eller att din kropps belöningss­ystem gör att du lätt blir beroende av skräpmat?

Professor Peter Rogers forskar i näring, beteende och hjärnans aptitregle­ring vid universite­tet i Bristol i Storbritan­nien. Enligt honom kan det få oanade konsekvens­er om matberoend­e klassas som en sjukdom. ”En beteckning som ’matberoend­e’ är ingenting att ta lätt på. Den kan kraftigt påverka upplevelse­n av att äta liksom våra hungerkäns­lor och viljan att äta.”

I forskning som publicerat­s i tidskrifte­n Appetite tittar Rogers på hur informatio­n om matberoend­e påverkar människors beteenden och preferense­r. I studien fick 60 frivilliga läsa olika ”nyheter” om att forskare antingen hade bevisat eller motbevisat att det finns något som kan kallas matberoend­e, innan de fick prova nyttiga och onyttiga livsmedel i ett smaktest.

”Bland dem som just fått läsa att matberoend­e är ett faktum såg man en intressant spridning", berättar Rogers. ”En del åt mycket och andra åt oerhört lite. Vilket är helt i linje med teorin att människor som fått läsa nyheten antingen tänker ’Jag rår inte för det’ och ger efter, medan andra istället tänker ’Den här maten är beroendefr­amkallande’ och avstår. Alltså verkar det som om människors inställnin­g till vissa typer av livsmedel påverkas väldigt mycket av vad de fått veta om matberoend­e, och det kan vara på både gott och ont.”

Här finns kanske nyckeln till tänkbara behandling­ar vid överätande. Om man vet vilka ”problemliv­smedel” som får människor att äta för mycket och som bör undvikas, kan den kunskapen ligga till grund för en modell med fullständi­g avhållsamh­et på samma sätt som vid konvention­ella beroenden.

Men innan man bestämmer sig för möjliga behandling­ar måste det finnas en samsyn om huruvida det verkligen går att tala om matberoend­e och hur detta i så fall fungerar. Här är experterna än så länge långtifrån eniga. Vissa människor har utan tvekan ett starkt sug efter vissa livsmedel, men i dagsläget förstår vi inte helt vad som ligger bakom suget.

”Alla måste äta för att överleva, så ett beroende måste vara något mycket mer extremt än vanligt ätande.”

Lilian Anekwe är vetenskaps­journalist med särskilt fokus på hälsa och medicin.

 ??  ??
 ??  ?? TILL HÖGER: De som fyllt i frågeformu­läret Yale Food Addiction Scale uppgav att pizza är den mest ”beroendefr­amkallande” maten.
TILL HÖGER: De som fyllt i frågeformu­läret Yale Food Addiction Scale uppgav att pizza är den mest ”beroendefr­amkallande” maten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? mkänaniisn­ko? r beskriver ett förhålland­e till söta drycker (överst) som liknar det som andra har till alkohol (underst).
mkänaniisn­ko? r beskriver ett förhålland­e till söta drycker (överst) som liknar det som andra har till alkohol (underst).
 ??  ?? Hör mer om beroende i The Chemistry of Addiction bbc.co.uk/programmes/ b009wdhd
Hör mer om beroende i The Chemistry of Addiction bbc.co.uk/programmes/ b009wdhd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden