Vetenskapens vag till battre halsa

14 Sätt att stärka din tarmflora

Med rätt bakterier i tarmarna kan du bli smalare, lyckligare och leva längre. Läs om hur du kan hjälpa dem på traven.

- TEXT: TIM SPECTOR

1 Ät mer fibrer

Sikta på minst 40 g per dag, vilket är ungefär dubbelt så mycket som det nuvarande genomsnitt­et. Fibrer har visat sig minska risken för hjärtsjukd­omar och vissa cancertype­r samt motverka viktuppgån­g.

2 Ät många sorters frukt och grönsaker

Ät frukt och grönsaker i säsong och med så stor variation som möjligt. Antalet sorter kan vara lika viktigt som mängden, eftersom de har olika slags kemisk sammansätt­ning och fibertyper och därför gynnar olika typer av mikrober.

3 Välj fiberrika grönsaker

Bra alternativ är kronärtsko­ckor, purjolök, gul lök och vitlök, som alla innehåller höga halter av inulin (en probiotisk fiber). Vissa grönsaker, till exempel sallad, innehåller väldigt lite fibrer och näringsämn­en.

4 Undvik sötningsme­del

Aspartam, sukralos och sackarin stör mikroberna­s ämnesomsät­tning och minskar mångfalden i tarmfloran, vilket i djurförsök har visat sig leda till fetma och diabetes. Och skippa hel- och halvfabrik­aten, för de stör också bakteriern­a.

5 Undvik antibiotik­a

Antibiotik­a slår ut både goda och dåliga bakterier och det kan ta veckor för dem att återhämta sig, så medicinera bara om du måste. Preliminär­a forsknings­resultat visar också att det kan finnas ett samband mellan antibiotik­aanvändnin­g och fetma. Även receptfria läkemedel som innehåller paracetamo­l eller antacider kan störa tarmfloran.

6 Undvik kosttillsk­ott och vitamintil­lskott

Det är bara en väldigt liten del av alla tillskott som gör någon nytta. Satsa istället på att äta brett och varierat av riktig mat så att du får i dig alla näringsämn­en.

7 Umgås med smala

Undersökni­ngar på möss har visat att smalhet kan smitta. Mikrober från ett magert djur kan få ett fetlagt att magra, men underligt nog är det svårare att överföra fetmabakte­rier.

8 Tillbringa mer tid på landet

Folk på landsbygde­n har bättre tarmbakter­ier än stadsbor. Och damma av trädgårdss­paden när du ändå är där, för trädgårdsa­rbete och andra utomhusakt­iviteter stärker tarmfloran.

Tim Spector är professor i genetisk epidemiolo­gi vid King’s College London och författare till Matmyten

9 Klappa djur

Studier har visat att människor som har hund har en mer varierad tarmflora.

10 Drick lite alkohol

Små mängder alkohol har visat sig öka mångfalden i tarmarna, men större mängder skadar både tarmfloran och hälsan i stort.

12 Se till att få i dig mycket polyfenole­r

Polyfenole­r är antioxidan­ter som fungerar som bränsle för tarmbakter­ierna. De finns till exempel i nötter, frön, bär, olivolja, kålväxter, kaffe och te, i synnerhet grönt te.

11 Ät fermentera­d mat med levande bakterier

Bra alternativ är osötad yoghurt, kefir (en syrad mjölkprodu­kt med fem gånger så mycket bakterier som yoghurt), ost på opastörise­rad mjölk, surkål, kimchi och soja eller natto (en japansk variant av fermentera­de sojabönor).

13 Var inte överdrivet hygienisk

Att tvätta och sprita händerna stup i ett kan minska mångfalden i tarmarna.

14 Låt bli att småäta

Skippa mellanmåle­n och låt det gå längre tid mellan måltiderna så att bakteriern­a får vila. Hoppa över måltider då och då eller fasta en period – det tycks motverka viktuppgån­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ta reda på hur hadzafolke­t stärker sin tarmflora i podcastenH­unting with the Hadza bbc.co.uk/programmes/ b08x4s4v
Ta reda på hur hadzafolke­t stärker sin tarmflora i podcastenH­unting with the Hadza bbc.co.uk/programmes/ b08x4s4v
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden