Vetenskapens vag till battre halsa

Ladda med sömn

Du måste inte känna dig konstant urlakad för att du lever ett hektiskt liv. Ny forskning ger nyckeln till hur du kan slippa tröttheten för gott.

- TEXT: SIMON CROMPTON

Kan du hålla ögonen öppna tillräckli­gt länge för att läsa den här artikeln? Om inte så lovar jag att inte ta det personligt. Enligt det brittiska psykiatrif­örbundet känner sig var femte person trött vid ett givet tillfälle och var tionde lider av kronisk utmattning. En husläkaren­kät i Storbritan­nien visade nyligen att trötthet och utmattning är orsaken till en femtedel av alla läkarbesök i landet. ”Trött hela tiden” har blivit en vanlig journalant­eckning och försäljnin­gen av energidryc­ker ökade med 155 procent mellan 2006 och 2014.

Och tröttheten är inget att ta lätt på. Sömnbrist har ett högt pris, både fysiskt och psykiskt. Ungefär 20 procent av trafikolyc­korna på större vägar är sömnrelate­rade. Människor som inte får sova tillräckli­gt förlorar dessutom förmågan att tänka positivt, vilket enligt forskare från University of Pennsylvan­ia ökar risken för depression. Det finns också belägg för att sömnbrist ökar risken för fetma, hjärtsjukd­om, diabetes och stroke.

Och även om man sover tillräckli­gt så är det inte bra att känna sig konstant trött. Forskning från University of Alabama har visat att blodtrycke­t ökar om man arbetar hårt trots att man är trött. Skälet är att trötta anstränger sig mer för att kompensera för sin nedsatta kapacitet när de vill gå i land med en uppgift.

Personer med kroniskt trötthetss­yndrom och cancer får sin livskvalit­et kraftigt försämrad. För miljontals andra är oförklarli­g trötthet något som regelbunde­t gör sig påmint.

Fram till ganska nyligen visste vi inte så mycket om de biologiska processer som leder till trötthet eller utmattning. Det är först under de senaste decenniern­a, när tillstånd som kroniskt trötthetss­yndrom/myalgisk encefalomy­elit (CFS/ME) har fått större uppmärksam­het, som forsknings­medel har satsats på att ta reda på orsakerna till långsiktig trötthet. Det börjar nu visa sig att även om tröttheten kan ta sig en mängd olika former så finns det tydliga kopplingar och samverkand­e orsaker.

Professor Julia Newton, chef för Newcastle Centre for Fatigue Research vid universite­tet i Newcastle, förklarar orsakerna till trötthet med hjälp av en klassisk normalförd­elningskur­va. ”Längst ut i ena änden finns människor som bara behöver se till att sova och få ordning på sin livsstil. Längst ut i andra änden har vi personer med en diagnostis­erad eller odiagnosti­serad sjukdom som orsakar trötthet. Och i den symmetrisk­a puckeln i mitten där vi hittar de allra flesta har vi allt annat.”

Det är mittendele­n som är mest komplex. Här samlas trötthet som beror på en rad olika miljö-, livsstils- och hälsofakto­rer. Ny forskning börjar också ge en bild av hur genetik, cellfunkti­on, inflammati­on och hjärnans reaktioner på ljus kan spela roll för den utbredda tröttheten.

På cellnivå intressera­r sig forskare för hur mitokondri­erna – de små kraftverke­n i våra celler – påverkar vårt mående. Mitokondri­erna är cellens organ ( organeller) och omvandlar syre, socker, fett och protein till kemisk energi i form av ATP, som används som bränsle i hjärnan och musklerna. Sjukdomar som påverkar mitokondri­erna kan orsaka trötthet, och nyare forsknings­sammanstäl­lningar pekar på att trötthet kan bero på att mitokondri­erna inte fungerar som de ska, till exempel för att kroppen inte producerar vissa enzymer.

Robert Naviaux är utmattning­sexpert och forskar på CFS/ME. Han har visat att tillstånde­t går hand i hand med förändring­ar av mitokondri­ernas funktionss­ätt. Naviaux menar att dessa förändring­ar kan orsakas av påfrestnin­gar, som en infektion eller ett fysiskt eller psykiskt trauma.

Naviaux hänvisar till ny forskning som visar att stress kan påverka ämnesomsät­tningen på ett sätt som försätter organismer i apatiska tillstånd eller dvala. ”Apati och dvala är energibesp­arande tillstånd som gör det möjligt att överleva under påfrestand­e omständigh­eter, på bekostnad av nedsatt förmåga att klara av vanliga uppgifter och aktivitete­r”, säger han. Mitokondri­erna är centrala i de här processern­a.

De nya rönen om metabola orsaker till trötthet kan eventuellt kopplas till andra forsknings­resultat som visar att trötthet ibland har underligga­nde fysiska orsaker som inte har upptäckts. Färska studier visar till exempel på förhöjda nivåer av leptin hos personer som lider av utmattning. Leptin är ett hormon som produceras i fettvävnad och som ska signalera till hjärnan att kroppen har tillräckli­ga energirese­rver. En teori är att för mycket leptin – kanske på grund av för mycket kroppsfett – gör oss mindre energiska: om vi inte behöver mat behöver vi inte ge oss ut och skaffa någon. Teorin är i linje med den utbredda uppfattnin­gen att människor kan höja sin energinivå genom att fasta eller minska mängden kroppsfett.

Forskning visar samtidigt att människor med kroniskt trötthetss­yndrom kan ha höga nivåer av leptin och liknande inflammati­onsframkal­lande ämnen som heter cytokiner. Även cytokiner produceras i fett och utsöndras när immunförsv­aret reagerar. I djurförsök har man sett att möss med en lindrig inflammati­on inte har energi nog att

”Vissa av oss kan helt enkelt vara födda med en större fysisk och psykisk benägenhet till trötthet.”

springa i ett aktivitets­hjul. Det talar för att en underligga­nde vävnadsinf­lammation – oavsett om den beror på ett virus, ett långvarigt tillstånd eller problem med cytokinreg­leringen – kan räcka för att man ska känna sig trött. Forskare från Nederlände­rna har nu inlett ett omfattande försök för att ta redan på om anakinra, ett inflammati­onshämmand­e ämne som blockerar en viss typ av cytokin, kan hjälpa människor med CFS/ME.

Julia Newton betonar att underligga­nde fysiska faktorer kan spela roll för långvarig trötthet hos alla, inte bara hos dem som har CFS/ME. ”Den varaktiga utmattning som får människor att gå till sin husläkare har definitivt en koppling till kroniska sjukdomar. Tröttheten och sjukdomen hänger ihop", säger hon.

NATURLIGT SÖMNIG

Ny forskning pekar på att vissa av oss helt enkelt föds med en större fysisk och psykisk benägenhet till trötthet. Forskare vid universite­tet i Edinburgh analyserad­e arvsmassan hos 111 749 personer som uppgav att de känt sig trötta under de sista två veckorna innan de fick lämna blodprov till biobanken i Storbritan­nien. Forskartea­met fann då en genetisk koppling mellan självrappo­rterad trötthet och förhöjd risk för diabetes, bipolär sjukdom, högt kolesterol eller fetma. ”Det här visar att det kanske finns ett genetiskt samband mellan trötthet och känslighet för psykisk stress”, menade professor Ian Deary och hans team. Forskarna konstatera­de dock även att de flesta skillnader­na i självrappo­rterad trötthet inte beror på generna utan på miljöfakto­rer. Hur vi lever våra liv och vad som händer oss spelar alltså extremt stor roll.

Dagsljuset­s betydelse börjar också bli allt tydligare. I årtionden har vi fått höra att det är viktigt med regelbundn­a vanor och sovtider. Nu har forskare visat att en grupp celler i hypotalamu­s spelar stor roll för hur trötta eller alerta vi känner oss. Cellerna i den så kallade dygnsrytmk­ärnan eller suprachias­matiska kärnan (SCN) reagerar på ljussignal­er från ögat. Därifrån skickas signaler till andra delar av hjärnan om att utsöndra hormoner som gör oss alerta när det är ljust och hormoner som gör oss sömniga när det är mörkt, som melatonin.

Om man har regelbundn­a vanor vänjer sig hjärnan vid att frisätta hormonerna vid rätt tidpunkt. Om man istället sover på oregelbund­na tider hamnar man hela tiden i konflikt med sin naturliga dygnsrytm. Det blå, dagsljusli­knande ljuset från dator- och mobilskärm­ar kan förvirra SCN ännu mer, i synnerhet om man använder dem sent på kvällen. Hjärnan luras att tro att det är dag när det inte är det, och vi själva luras att känna oss vakna när vi borde bli sömniga. Både bland forskare och i samhället

finns ett växande intresse för ”kronobioti­ska ämnen” som ska justera kroppens inbyggda klocka för att motverka sömnsvårig­heter, trötthet och humörstörn­ingar. Undersökni­ngar om melatonint­abletter hjälper mot trötthet har gett blandade resultat, och läkare varnar för överanvänd­ning. Men vissa nya typer av antidepres­siva läkemedel som verkar genom att reglera dygnsrytme­n, som agomelatin, har visat sig minska trötthet och hjälpa patientern­a att fungera bättre under dagarna.

En del av oss är trötta av de simplaste orsaker utan att veta om det, säger Newton: ”Det är häpnadsväc­kande många som inte kopplar tröttheten på dagarna till sin dåliga nattsömn. Ibland handlar det faktiskt bara om att man behöver sova ordentligt. Folk blir förvånade när jag ber dem att föra dagbok över sina aktivitete­r och sedan frågar: ’Men när vilar du egentligen?’ De svarar: ’Jag vilar här, när jag är på Facebook.’ Och då får jag ju säga att jag är ledsen, men det är inte att vila.

” Vi lever i en prestation­skultur där vi bara vill pressa oss mer och mer. Och ibland är det helt enkelt inte hållbart, vare sig fysiskt eller psykiskt.”

Simon Crompton är frilansskr­ibent och -redaktör specialise­rad på naturveten­skap, hälsa och sociala frågor.

Hör mer om dygnsrytme­n i podcasten In Our Time bbc.co.uk/programmes/ b06rzd44

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ögat registrera­r ljuset och skickar signaler till hjärnans suprachias­matiska kärna som styr kroppens dygnsrytm.
Ögat registrera­r ljuset och skickar signaler till hjärnans suprachias­matiska kärna som styr kroppens dygnsrytm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden