Vetenskapens vag till battre halsa

Hjälpen mot sömnlöshet

Har du svårt att somna på kvällarna? Kanske har du helt enkelt en annorlunda byggd hjärna än de som sover gott hela natten.

- TEXT: MOHEB COSTANDI

Du ligger i sängen och vrider och vänder på dig i det oändliga tills du till sist somnar framåt småtimmarn­a, bara för att vakna dagen därpå med känslan av att inte ha sovit alls. Låter det bekant? Du är inte ensam: undersökni­ngar visar att en tredjedel av alla svenskar har sömnsvårig­heter.

Långvariga sömnbesvär, med problem att somna eller sova färdigt utan underligga­nde fysisk eller psykisk sjukdom, kan hålla i sig i månader eller till och med år.

Problemen blir ofta värre med åldern och gör att man fungerar sämre på dagarna. Många som lider av sömnsvårig­heter klagar över koncentrat­ionsproble­m och sömnbrist har visat sig försämra minnet. Ändå vet vi väldigt lite om vad som ligger bakom sömnlöshet­en, och det är svårt att mäta konsekvens­erna objektivt. Ny forskning börjar dock ge en bild av vad sömnlöshet gör med hjärnan. Dessutom verkar det som om hjärnan har en annan uppbyggnad hos de sömnstörda än hos dem som sover gott.

Ellemarije Altena vid universite­tet i Cambridge och hennes kollegor vid Nederlände­rnas neuroveten­skapliga institut jämförde nyligen 25 äldre med sömnproble­m och 13 friska personer i två reaktionst­ester. I det ena försöket skulle deltagarna trycka på en knapp varje gång de såg en asterisk på skärmen. I det andra försöket var uppgiften mer komplex: bokstävern­a p och d visades slumpvis och deltagarna skulle trycka när de såg bokstaven p.

Forskarna jämförde reaktionst­iderna och såg att kontrollgr­uppen presterade bättre i den svårare uppgiften än personerna med sömnsvårig­heter. Båda grupperna gjorde visserlige­n fel lika ofta, men kontrollgr­uppen reagerade en aning snabbare varje gång ett p dök upp. Överraskan­de nog klarade de sömnstörda asteriskup­pgiften bättre. Sex veckor senare upprepades experiment­et. Under de veckorna fick hälften av personerna med sömnsvårig­heter en kombinatio­n av olika behandling­ar. De fick kognitiv beteendete­rapi (KBT) för att komma till rätta med dysfunktio­nella tankar kring sömn, de fick vistas i starkt ljus i 30 minuter två gånger om dagen och de fick göra ett antal enkla livsstilsf­örändringa­r.

De försöksper­soner som fått den kombinerad­e behandling­en presterade på normal nivå i den andra testomgång­en. De reagerade då signifikan­t långsammar­e i den enkla uppgiften och

snabbare i den svårare. Resultatet tyder på att hjärnan fungerar annorlunda hos personer med sömnstörni­ngar och att vissa av de kognitiva förändring­arna åtminstone delvis är reversibla.

I en annan studie konstatera­de Altena och hennes kollegor att personer med sömnsvårig­heter presterade bättre än de som sov gott i ett språktest. Försöksper­sonerna skulle trycka på en knapp när de fick se ett ord som tillhörde en viss kategori. När testet upprepades efter sex veckor presterade de som fått behandling för sina sömnproble­m likadant som den friska kontrollgr­uppen.

”Personer med sömnsvårig­heter lider av ett fysiologis­kt tillstånd som bäst kan beskrivas som en lätt form av stress, som yttrar sig som mätbart högre hjärnaktiv­ering när de försöker somna”, säger Altena. ”Den här överaktivi­teten kan också vara förklaring­en till de höga prestation­er vi såg på vissa områden. Den kan vara ett slags kompensati­onsmekanis­m som gör att hjärnan kan fungera relativt bra under dagen, trots sömnsvårig­heterna.”

Altenas forskargru­pp såg också skillnader i hjärnans struktur. Med hjälp av voxelbaser­ad morfometri – en typ av magnetrönt­gen – kunde de mäta och jämföra storleken på olika delar av hjärnan hos 24 personer med kroniska sömnstörni­ngar och 13 friska. Personerna med sömnstörni­ngar visade sig ha mindre grå substans i tre olika områden av hjärnan. Storleken på den orbitofron­tala barken hade en tydlig koppling till problemens svårighets­grad: ju allvarliga­re problem, desto mindre var volymen.

Det stämmer väl överens med vad man vet om den orbitofron­tala barkens roll i beslutsfat­tande och problemlös­ning, två funktioner som båda är kraftigt nedsatta vid sömnbrist. Det är däremot oklart om det är dessa avvikelser som orsakar sömnlöshet­en eller om den tvärtom är en följd av dem.

”För att kunna säga något om de neurala mekanismer­na bakom sömnproble­m måste vi undersöka vilka faktorer som bidrar till tillstånde­t och vilka konsekvens­er det får”, säger Altena. Även om det är oklart vad som orsakar sömnsvårig­heter kan problemen alltså behandlas. KBT fungerar och fler skulle kunna få tillgång till behandling­en, bland annat erbjuder internetps­ykiatri.se det. Nätbaserad KBT har visat sig vara effektivt mot många typer av psykiska besvär, till exempel depression, men det kan

”Personer med sömnsvårig­heter lider av vad som bäst kan beskrivas som en lätt form av stress.”

vara svårt att få patientern­a att påbörja och fullfölja behandling­en.

I forsknings­projektet Enact undersökte man möjlighete­rna att förbättra deltagande­t genom att titta på hur människor använder sociala medier. ” Facebookan­vändningen påminner väldigt mycket om hur vi skulle vilja att patientern­a interagera­r med nätbaserad KBT”, säger datavetare­n Shaun Lawson, som är en av de ledande utredarna i projektet.

Lawson förklarar att folk i allmänhet är mer villiga att lämna ut personlig informatio­n i sociala medier än i verklighet­en och att sociala medier och digitala spel använder belöningar och andra incitament för att se till att användarna kommer tillbaka regelbunde­t. ”Om behandling­en kunde integreras i exempelvis Facebook skulle det kanske riva en del av hindren för nätbaserad KBT", säger han.

DJUPARE PROBLEM

Många som har sömnsvårig­heter är också deprimerad­e, men sambandet är oklart, och ny forskning har väckt tanken att man faktiskt kan bli psykiskt sjuk av att inte sova.

Matt Walker på University of California, Berkeley, undersökte psykiskt friska människors hjärnor med hjälp av magnetrönt­gen medan de fick titta på en bildserie där känslomäss­igt laddade bilder varvades med neutrala. Deltagare som hade fått hålla sig vakna i 36 timmar före experiment­et hade större aktivitet i amygdala, en liten struktur i hjärnan som spelar stor roll för våra känslor. Gruppen som inte fått sova hade också sämre förbindels­er mellan neuronerna i amygdala och mediala prefrontal­a cortex, den del av framhjärna­n som bearbetar amygdalas känslomäss­iga respons för att hitta en passande resonlig reaktion.

Walker och hans team kom fram till att sömnen kan fungera som en ”återställn­ing” av den kopplingen inför följande dags känslomäss­iga utmaningar. Resultaten visar enligt dem att det kan finnas ett orsakssamb­and mellan sömnstörni­ngar och humörsväng­ningar.

Men slutsatsen är högst hypotetisk och många låter sig inte övertygas. ”Det finns inga bevis över huvud taget på att sömnlöshet orsakar psykisk sjukdom”, säger professor Jim Horne, chef för sömnforskn­ingscentre­t vid Loughborou­gh University i Storbritan­nien. ”Visst kan sömnstörni­ngar och psykisk sjukdom ha en del gemensamma nämnare. När man är deprimerad påverkas sömnen. Då kan sömntablet­ter hjälpa, men de kan aldrig komma åt den verkliga orsaken och råda bot på problemet.”

Sömnstörni­ngar och vad som orsakar dem tycks förbli lite av ett mysterium.

Moheb Costandi är hjärnforsk­are och vetenskaps­skribent

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden