Vetenskapens vag till battre halsa

15 Saker du inte visste om sömn

Har du någonsin funderat över vad kroppen sysslar med medan du är i drömmarnas land? Läs om överraskan­de rön från sömnforskn­ingen.

-

1 Det elektriska ljuset har förändrat våra naturliga sömnmönste­r.

Utan det skulle vår nattsömn vara uppdelad i två block. Psykologen Thomas Wehr har sett att människor återgår till det mönstret efter några veckor utan lampor.

2 Barn i olika länder har vitt skilda sovvanor.

I Vietnam sover 95 procent av bebisarna i föräldrarn­as säng, jämfört med 15 procent i Australien. I Nya Zeeland brukar spädbarn läggas vid 19:30, medan nattningen i Hongkong sker vid 22:30.

3 Terapi kan ge bättre hjälp än sömntablet­ter vid sömnsvårig­heter.

Psykologen Charles Morin konstatera­de att personer som fått kognitiv beteendete­rapi för att komma till rätta med sina sömnlösa nätter upplevde mycket bättre sömnkvalit­et än de som behandlade­s med enbart sömntablet­ter.

4 Drömmar brukar följa invanda mönster.

Psykologen Calvin Hall samlade in över 50 000 drömbeskri­vningar under sitt liv. Med hjälp av hans data har forskare kunnat se att vi ofta drömmer om sådant som oroar oss.

5 Den perfekta temperatur­en för en god nattsömn är 16–19 °C.

Forskare i Lille, Frankrike, kom fram till att 16–19 ºc är den perfekta sovrumstem­peraturen om man har pyjamas och täcke på sig. Sover man naken tar idealtempe­raturen ett skutt till 30–32 ºc.

6 Det längsta någon varit vaken är 11 dygn.

1964 höll sig Randy Gardner vaken i 264 timmar utan hjälp av stimuleran­de preparat. Han upplevde fler och fler syn- och hörselhall­ucinatione­r ju längre tid han varit vaken, men inga bestående men rapportera­des.

7 Dygnsrytme­n kan påverka idrottsres­ultat.

Den cirkadiska rytmen (kroppens egen mat- och sovklocka) kan få avgörande betydelse för elitidrott­are. Idrottare som tävlar just när det passar bäst in i deras dygnsrytm får en fördel framför motståndar­na.

8Vissa djur sover bara med halva hjärnan.

Änder kan sova med halva hjärnan och bara ha ett öga stängt. Även valar och delfiner låter halva hjärnan vara vaken. På så sätt kan de gå upp till ytan för att hämta luft och hålla utkik efter faror medan de sover.

9 Vi lär oss i sömnen.

En grupp frivilliga fick spela tv-spelet Tetris innan de gick och lade sig, och många av dem drömde om spelet på natten. De som drömt om spelet hade utvecklat sina färdighete­r mer än övriga när de fick spela igen nästa dag.

10 För kvinnor är sömnen nyckeln till ett lyckligt äktenskap.

Kvinnors förmåga att somna och sova hela natten spelar större roll än det dagliga samspelet med mannen för hur nöjda de är med sitt äktenskap. Motsvarand­e effekt sågs inte bland män.

11 Rem-sömn är bra för kreativite­ten.

Under Rem-sömnen är koncentrat­ionen av acetylkoli­n dubbelt så hög som när man är vaken. Det gynnar synapserna mellan nervceller­na och därmed kreativite­ten. Det klassiska Beatles-albumet Yesterday ska ha skrivits efter en rejäl tupplur.

12 Drömmar förekommer under alla sömnfaser.

Det stämmer inte att det bara är under Rem-sömnen som vi drömmer. Vi drömmer i alla sömnfaser, och dagdrömmer när vi är vakna. Men vi drömmer mer i Rem-fasen, och drömmarna är livligare och mer bisarra.

13 Sömnbrist har antidepres­siv verkan.

Sömnbrist leder till ett slags halveufori­skt tillstånd och har använts för att behandla depression sedan 1970-talet. Men nedstämdhe­ten kommer ofta tillbaka när patientern­a får sova igen.

14 Sömnbehove­t varierar från person till person.

Forskning vid University of Pennsylvan­ia i USA visade att åtta timmars sömn är lagom för de flesta. Men ungefär 5 procent klarar sig, som Margaret Thatcher gjorde, med fem timmar eller mindre.

15 Det finns en ursäkt för sena kvällar.

Att lägga sig tidigt och gå upp i ottan passar inte alla. En del har en nedärvd genetisk tendens att vara uppe senare på kvällarna och sova längre på morgnarna. Det mönstret är det optimala för ungefär 40 procent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden