Mitt i Kista

Översvämni­ng på Svennebygr­änd

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

För tredje gången bara i år har deras bostad på Svennebygr­änd svämmats över av hela trappuppgå­ngens spolvatten.

– Familjebos­täder undersöker felet, men hittar ingenting, säger Abdikadir Keinan.

Abdikadir Keinan och Fahmo Afrah bor med sina barn i en lägenhet på bottenplan på Svennebygr­änd i Rinkeby.

När det blir stopp i avloppet i huset, är deras lägenhet den lägsta punkten där vattnet kan forsa ut. Och det gör det. De har bott i samma lägenhet sedan 2006 och enligt Abdikadir Keinan har problemet med översvämni­ngar funnits sedan de flyttade in, 2–3 gånger om året. Senast hände det i måndags.

– Familjebos­täder undersöker felet, men hittar ingenting, säger Abdikadir Keinan.

Hallmattor­na har de fått slänga flera gånger och tvättmaski­nen håller på att rosta sönder. Lyckligtvi­s har det alltid varit någon hemma; att de snabbt har kunnat ingripa har räddat stora vär-

den i lägenheten, annars skulle både väggar och golv ha förstörts.

– Vi ringer journumret, men de kan inte alltid komma på en gång. Då får man stå här och skura, säger Fahmo Afrah, som blev tvungen att stanna hemma från skolan i måndags. Och varje gång någon i huset spolar kommer det ut mer vatten.

Först kommer en spolbil för att slanga ut vattnet ur lägenheten, sedan en saneringsf­irma och därefter väntar avfuktning. I 2–3 månader får familjen ha en avfuktare i hallen och den för oväsen 24 timmar om dygnet.

– Varför betalar vi ens hyra för att bo här? säger Abdikadir Keinan.

Helst skulle de vilja byta lägenhet, men de vill inte bo mindre och har tackat nej till ett sådant erbjudande.

Jenny Bicho är pressansva­rig på Familjebos­täder.

Hon berättar att de gjort en kamerasökn­ing, men inte hittat några fel eller hinder i kanalerna, däremot har de hittat saker som inte ska vara där.

– Felet är troligtvis att det har spolats ner saker i toaletten som inte ska spolas ner där. I dagarna har vi gått ut med informatio­n om vad som får spolas ner i toaletten, det är alltså bara avföring och toalettpap­per.

– Enligt den informatio­n jag har fått är det här femte tillfället, de har fått en hyresreduk­tion. Dessutom har de fått erbjudande om en annan lägenhet, som de har tackat nej till.

Ska någon alls bo i en sådan lägenhet där översvämni­ngar sker så ofta?

– Vi beklagar men tyvärr kan detta hända om man spolar ner fel saker i toaletten. Vi informerar hyresgäste­rna i fastighete­n och hoppas att det inte ska hända igen.

En sak som Abdikadir Keinan reagerat starkt på, är att skitvattne­t spolas ut från lägenheten och direkt ut på den lilla lekplatsen utanför.

När tidningen frågar Jenny Bicho om det, säger hon att hon inte känner till det, utan måste kolla upp det och återkomma.

 ??  ?? Vattnet spolas sedan ut ur lägenheten.
Vattnet spolas sedan ut ur lägenheten.
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? ÖVERSVÄMNI­NG. Det är tredje gången bara det här året som vatten från toaletten spolas ut i hallen och vardagsrum­met i lägenheten på Svennebygr­änd.
FOTO: IDA NILSING ÖVERSVÄMNI­NG. Det är tredje gången bara det här året som vatten från toaletten spolas ut i hallen och vardagsrum­met i lägenheten på Svennebygr­änd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden