Mitt i Kista

Scen för ung talang

Dansa, pausa, sjunga och tala om arbete och utbildning. Allt detta blandas på scenen i Nydalspark­en när Tensta talang och ungdomsfes­tival intar den, och trots att regnet faller ner, är stämningen på väg upp.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

På scenen i Nydalspark­en är Moses Ngabo från The Voice of Tensta i full färd med att dra igång publiken och dela ut biobiljett­er till den som jublar högst; han fixar danstävlin­gar och presentera­r unga talanger från hela Stockholm.

För första gången sedan starten 2009 är Tensta Talang i år öppen för deltagare från hela staden. En av dem är Camarita från Alby (som har en bästis i Tensta) som sjöng låten ”Unfaithful”.

– Jag visste inte att det var en tävling först och när jag fick veta det blev jag nervös, men så fort jag klev på scenen slappnade jag av, säger hon.

Strax därefter kliver 10-åriga Nadir från Tensta upp, förvisso utanför talangtävl­ingen, men att han besitter en stor talang tvivlade ingen på, han dansade skjortan av alla runtomkrin­g och plockade givetvis hem en biobiljett.

– Jag har dansat i tre år. Både hemma och på skolan, säger han efteråt. Ett mer udda inslag är när ungdomskon­sulenten Åsa Gustavii kliver upp på scenen för att prata om arbete och möjlighete­r.

Åsa Gustavii

grundade ”Talang Te ns t a” 2009, då jobbade hon som fältassist­ent, och var ideellt engagerad i Tensta marknad och hade fått i uppdrag att fixa något för ungdomar på Tensta marknad. Numera är hon ungdomskon­sulent, och tyckte att det var dags för Jobbtorg fokus unga Kista, där hon jobbar, att testa ett nytt grepp för att komma i kontakt med arbetslösa ungdomar. Hennes målgrupp är 20–29-åringar som varken jobbar eller går i skolan, och årets samarbete mellan Jobbtorg och Tensta ungdomsfes­tival är hennes initiativ.

– Vi vill vara här för att visa att vi finns och skapa en positiv opinion kring vad Jobbtorg kan erbjuda, säger Åsa Gustavii.

En viktig del av samarbete är att amatörer ska möta proffs, en ung kille eller tjej, som Nadir eller Camarita, får stå på samma scen som den internatio­nella kända gruppen Panetos, till exempel.

För att nå ut till de unga varvades fredagens framträdan­de med en interaktiv föreläsnin­g om arbetsmark­nad och vad Jobbtorg gör. Och att det sker under en talangtävl­ing är ingen slump.

– Alla har en talang, men alla talanger måste odlas och då måste vi skapa forum för det. Att se och odla sin talang hjälper en att skapa en vision för framtiden. Har man inga drömmar kan man inte planera något. Många tror att det är för sent när man fyllt 18–19, men det är inte för sent!

Idén om samarbetet är Åsa Gustaviis, men ytterst är det politikern­a som bestämmer och skjuter till pengar, så initiative­t kommer att utvär- deras. Men just i år har samarbetet möjliggjor­t drömboknin­gen Panetos, som klev på senare på kvällen för att dansa och pausa. Och även de drog sitt strå till stacken för att säga några väl valda ord om arbete och utbildning.

 ??  ?? VINNARE.
Nadir, 10 år, dansade hem en biobiljett.
VINNARE. Nadir, 10 år, dansade hem en biobiljett.
 ??  ??
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? TALANG. Många unga talanger syntes på scenen i Nydalspark­en under Tensta ungdomsfes­tival förra fredagen.
FOTO: IDA NILSING TALANG. Många unga talanger syntes på scenen i Nydalspark­en under Tensta ungdomsfes­tival förra fredagen.
 ??  ?? Åsa Gustavii.
Åsa Gustavii.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden