Mitt i Kista

Mool Heuk Gil – en skadefri sport

- Elin.nordlund@direktpres­s.se 070-78 72 072

Skador är vanligt inom kampsporte­n. Det finns dock en kampsports­form som är helt skadefri – Mool Heuk Gil. Det är en modern konst byggd på erfarenhet, egna upplevelse­r och filosofisk­a värderinga­r.

lokal har ett gäng förväntans­fulla barn och ungdomar samlats. Det är ett av de första träningsti­llfällena efter sommaren och många har inte sett varandra på flera månader. Flera föräldrar är även på plats för att stötta sina barn när de utövar den skadefria kampsports­formen Mool Heuk Gil.

Det var i Akalla som Mool Heuk Gil föddes år 1997. Grand Master WonSup Lim, som länge varit aktiv inom taekwondon, tröttnade på de många skador som uppstod.

– Det är inte bara under matcher man skadas. Många skador inträffar på träning. Jag ville komma bort från det, säger han.

Men det var inte förrän 2003 som sporten började utövas. Mool Heuk Gil är ett helt nytt sätt att tänka. Man fokuserar inte bara på kroppen, teori är också viktigt. Ett av huvudmålen är att skapa en bättre värld.

I en

Won-Sup Lim berättar att man tränar sig i försiktigh­et och respekt samtidigt som man får motion.

– Vi utvecklar kroppens rörlighet. Varje rörelse och mönster vi gör har en tillhörand­e livsfiloso­fi. Genom säker sparring lär vi oss att ta hänsyn till vår sparringpa­rtner.

Hatice Tuncay var även hon länge aktiv inom taekwondon. Tack vare Grand Master Won-Sup Lim hittade hon den skadefria kampsporte­n för ungefär tio år sedan. Hon fastnade direkt. Nu har hon svart bälte och är ofta med och undervisar.

– Jag tyckte att Mool Heuk Gil verkade mycket bättre och jag gillade filosofin. Här får vi lära oss innebörden av allting och det går inte ut på att slåss.

Grand Master

HELT NY. Det är en helt ny kampkonst som grundades av Grand Master Won-Sup Lim. MÅNGA FLICKOR. Det är många flickor som tycker om och utövar Mool Heuk Gil.

När det kommer till att lära sig innebörden av allting har man tagit fram ett

helt eget moment för just det.

– Vi låter barnen skriva uppsatser. Då får de till exempel förklara vad det innebär att hålla ett löfte. Eller vilka drömmar de har.

Mitt under träningen börjar två pojkar tjafsa. Då kliver Hatice Tuncay in och korrigerar dem.

– Det är som sagt väldigt viktigt inom Mool Heuk Gil att man respektera­r varandra. Det är något de får med sig ut i livet.

”Här får vi lära oss innebörden av allting och det går inte ut på att

slåss.”

Elin Nordlund

 ?? FOTO: ELIN NORDLUND ??
FOTO: ELIN NORDLUND
 ??  ??
 ??  ?? sporttips! Maila mig mer än gärna på elin.nordlund@direktpres­s.se
Elin Nordlund
sporttips! Maila mig mer än gärna på elin.nordlund@direktpres­s.se Elin Nordlund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden