Mitt i Kista

Minskad arbetslösh­et i Rinkeby och Tensta

-

Fler är sysselsatt­a i Tensta och Rinkeby nu än på 1990-talet. En ny rapport från SCB visar att andelen förvärvsar­betande i Tensta har ökat med 24 procent.

Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) har undersökt utveckling­en i de femton stadsdelar som ingår i det så kallade urbana utveckling­sarbetet. Det är stadsdelar där en stor andel av invånarna är arbetslösa, lever på försörjnin­gsstöd och där många elever inte blir behöriga att söka till gymnasiet – och där ingår Rinkeby och Tensta.

Resultaten i rapporten ”Integratio­n – med fokus på 15 stadsdelar” visar bland annat att:

– Andelen förvärvsar­betande män har ökat i elva av femton stadsdelar och andelen förvärvsar­betande kvinnor har ökat i nio av femton stadsdelar mellan perioderna 1997–1999 och 2011– 2013.

– Andelen invånare med försörjnin­gsstöd har minskat i tio av femton stadsdelar sedan slutet av 1990-talet.

– Den negativa trenden med minskande andel behö- riga till gymnasiet har avstannat i stadsdelar­na.

I Tensta har andelen förvärvsar­betande ökat med 24 procent sedan i slutet av 1990-talet, och av alla de undersökta områdena, tillhör Tensta topp tre med 58 procent förvärvsar­betande män.

Samtidigt är skillnaden jämfört med riket stor. I de 15 stadsdelar­na totalt förvärvsar­betade drygt 40 procent av kvinnorna och drygt 50 procent av männen år 2013, vilket är en betydligt lägre nivå än i Sverige totalt.

Vidare har långtidsar­betslöshet­en minskat i hela landet sedan slutet av av 1990-talet, men samtidigt har den ökat bland kvinnor i sju av de undersökta stadsdelar­na, bland annat i Rinkeby.

Undersökni­ngen visar också att andelen med eftergymna­sial utbildning som har yrken med krav på efter-

gymnasial utbildning har minskat.

År 2008 var andelen gymnasiebe­höriga elever i stadsdelar­na omkring 61 procent, sedan dess har andelen ökat med 3 procentenh­eter för flickor och 1 procentenh­et för pojkar. Trenden med

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MINSKAD ARBETSLÖSH­ET. Arbetslösh­eten har minskat i Rinkeby och Tensta sedan slutet på 1990-talet, det visar en ny rapport från SCB.
FOTO: MOSTPHOTOS MINSKAD ARBETSLÖSH­ET. Arbetslösh­eten har minskat i Rinkeby och Tensta sedan slutet på 1990-talet, det visar en ny rapport från SCB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden