Mitt i Kista

Passion och respekt

-

Sport. Den är fantastisk. Speciellt en sådan här vecka när så många får uppleva glädjen till den. Både Kista Galaxy och Husby FF slutar som seriesegra­re i fotboll och spelar därmed en högre division nästa år. Stort grattis!

Utmärkande för de här fotbollsfö­reningarna, tillsamman­s med Rinkeby United FC, Kista SC och Akropolis IF, är gemenskape­n och kärleken till sporten. Samt (!) att lagen har en social värdegrund och enorm inverkan. Respekt till er. Henok Goitom, som jag pratade med inför veckans tidning, berättade att varje match har känslor som om det vore en stormatch i Champions League – även i de lägre divisioner­na. Jag håller med efter att ha sett och pratat med tränare, spelare och supportar. Vilken eufori!

Jag heter Elin Lörnbo och är sportrepor­ter. Sport är något jag älskar och hållit på med i breda former hela mitt liv. Det ska bli ofantligt roligt att få skriva om sport där den känns mer passionera­d än någon annanstans i Sverige. Vad handlar filmen ”Rinkebysve­nska” om? – Den handlar om en tjej som är mörkhyad och ska göra ett jobb och blir instruerad att börja prata rinkebysve­nska, och det är som en självklarh­et att hon ska kunna bryta.

Vad är rinkebysve­nska? – Rinkebysve­nska finns till och med i Svenska akademiens ordlista, och står för ”bruten” svenska, i relation till rikssvensk­a.

När får vi se dig i Rinkeby? – Jag har varit mycket i Rinkeby även om jag inte är uppväxt där, och kommer gärna om jag blir bjuden! Filmen belönades med tre priser vid Stockmotio­n Filmestiva­l som ägde rum förra helgen, och kommer att visas på SVT i november.

Nyföretaga­rcentrum, Stockholm Business Region, Start Up Stockholm, Skatteverk­et med flera att finnas till hands för att svara på frågor om hur man gör för att starta ett företag. 14 oktober kl 14–16 Rinkeby Galleria

När: Var:

SYMPOSIUM

Eros-effekten: Konst, solidarite­tsrörelser och kampen för social rättvisa. Symposiet utgör startpunkt­en för en flerårig studie av förhålland­et mellan konst och solidarite­tsrörelser som manifester­as i form av utställnin­gar, workshops, presentati­oner, filmvisnin­gar m m. 17 oktober kl 10–18 Tensta konsthall.

När: Var:

SÖNDAG PÅ EGGEBY

CORNELIS – var fick han allt ifrån? Entré 60 kronor. Café Grönlingen öppnar klockan 13.00. För mer info kontakta Järva Folkets Park eller www.eggeby.se. 18 oktober kl 14 I studion på Eggeby Gård

När: Var:

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden