Mitt i Kista

”Sockervadd är också mat...”

Mat i många olika smaker, sockervadd, ansiktsmål­ning och uppträdand­en. Allt samlades under Fryshusets i Husby/Kista tak förra helgen när organisati­oner och privatpers­oner bjöd in till en Matfestiva­l för att samla in pengar till flyktingar.

- Ida.nilsing@ direktpres­s.se 070-78 72 077

Röken stiger upp från en grill på gräsmattan utanför Fryshusets entré i Kista, några killar i Lugna gatan-jackor har lagt upp korvar på gallret och genast känns allt tryggt och bekant.

– Mat har alltid räddat oss! säger Payam ”Peppe” Boroodjeni, platschef på Fryshuset i Husby, när han tar emot i skolans lokaler.

Han syftar på hur civilsamhä­llet fick stopp på Husbykrava­llerna med hjälp av korvgrilln­ing, och ingen har väl ha glömt parollen ”Lämna en sten, plocka en korv”?

Den här gången är det inte Husbys bränder som ska släckas, utan några av världens.

Matfestiva­len är ett initiativ för att samla in pengar till människor på flykt. Alla in-

täkter går direkt till UNHCR, och för Fryshuset är det också ett sätt att ta engagemang­et för flyktingar vidare, nyligen öppnade de upp i ett akut läge upp portarna för transitfly­ktingar. Nu när de inte är sovsal längre ville de

göra något annat, så när idén om matfestiva­len kom upp hängde man på.

Initiativt­agaren heter Suada Gruda, och hon är till vardags socionom och aktivist, och har ”volontärat” i flyk-

tingmottag­ningen på Stockholms central, men ville göra något större.

Hon delade sin tanke med nätverket Streetgäri­s och fick en enorm respons, som slutade i en festival. Förutom mat lagad av frivi-

liga, fanns sockervadd, ansiktsmål­ning, loppis och flera scenframtr­ödanden, både musik och spoken word.

– Det har varit jättemycke­t jobb, men så fantastisk­t att se resultatet! säger Suada Gruda, som kommer fort- sätta kämpa. Både som volontär, men också att projektled­eriet gett mersmak.

– Det är något att ta med sig, att alla kan göra något, säger hon.

När dagen var slut och pengarna räknade, visade det sig att resultatet blivit 30 128 kronor, som oavkortat går till FN:s flyktingor­gan UNHCR.

Enligt UNHCR krävs cirka 25 kronor för att kunna ge en okej tillvaro till en människa på flykt och som befinner sig i olika flyktinglä­ger, enligt den beräkninge­n har festivalen­s besökare och arrangörer tillsamman­s hjälpt till att förbättra situatione­n för 1205 människor på flykt.

Festivalen Refugees Welcome #Matfestiva­l arrangerad­es av Fryshuset Husby, Street Gäris, Naturskydd­sföreninge­n och ett antal privatpers­oner.

Ida Nilsing

”Mat har alltid

räddat oss!”

 ?? FOTO: IDA NILSING ??
FOTO: IDA NILSING
 ??  ?? SOCKERVADD. Sockervadd är också mat! I alla fall såldes det på Matfestiva­len. På bilden syns syskonen Aliyah, Malcolm och Zoe Jordanos från Älvsjö.
FANTASTISK­T. ”Helt fantastisk­t initiativ och väldigt god mat” sa besökaren Matilda Almgren som åkt från...
SOCKERVADD. Sockervadd är också mat! I alla fall såldes det på Matfestiva­len. På bilden syns syskonen Aliyah, Malcolm och Zoe Jordanos från Älvsjö. FANTASTISK­T. ”Helt fantastisk­t initiativ och väldigt god mat” sa besökaren Matilda Almgren som åkt från...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden