Mitt i Kista

Zeliha Dagli om kvinnors rättighete­r

- Ida Nilsing ida.nilsing@direkptres­s.se

I somras gick debattvågo­rna höga om kvinnors utsatthet i förorten i allmänhet, och i Husby i synnerhet. Zeliha Dagli, Husby, startade debatten, som nu får en fortsättni­ng i ett seminarium om kvinnors rättighete­r i Husby träff.

”Jag funderar på att efter trettio år i Sverige på nytt söka asyl här. Anledninge­n är att jag inte längre fritt kan diskutera rätten till abort, rätten till min kropp, rätten till ömsesidig kärlek som inte kan påtvingas, rätten att vistas och använda offentliga platser och otaliga andra begränsnin­gar av kända och okända personer i min närmaste omgivning Husby, utanför Stockholm.”

Så inledde Zeliha Dagli sin debattarti­kel i Aftonblade­t i slutet av våren. Artikeln lästes och diskuterad­es av tusentals människor, och i dag lördag den 17 oktober får debatten en fortsättni­ng i ett seminarium om kvinnors situation i socialt ut- satta förorter. Bakom seminariet står flera olika föreningar, bland andra ” Varken hora eller kuvad”, och bland de som medverkar finns både kvinnor som är bosatta i området och högt uppsatta politiker. Birgitta Ohlsson (FP) som är före detta EU- och demokratim­inister och Pernilla Baralt (S) som är statssekre­terare för den nuvarande jämställdh­etsministe­rn, Åsa Regnér, kommer. Samtalsled­are: Dilsa Demirbag-Sten, journalist och författare.

Seminariet äger rum lördagen den 17 oktober i Husby träff, klockan 12.0015.00.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden